Поставят опера за отравянето на Александър Литвиненко

Партията на бившия подполковник от руските служби е поверена на тенора Ейдриън Дуайър

Новини
19:45 - 30 Април 2019
1921
Поставят опера за отравянето на Александър Литвиненко

Премиерата на оперната постановка "Животът и смъртта на Александър Литвиненко" ще се състои във Великобритания през 2020 година, предаде ТАСС. Агенцията цитира публикация на вестник "Таймс".

Операта за отравянето на бившия офицер от руските тайни служби ще бъде поверена на британската трупа "Грейндж парк опера".

По думите на ръководителката й Васфи Кани разрешение за постановката е дала вдовицата на руския офицер Марина Литвиненко. Тя е предоставила на трупата и видеозаписи от семейния архив, които ще бъдат прожектирани на екрани по време на изпълнението на операта. 

Музиката за произведението е написана от Антъни Болтън, известен британски инвеститор, който в последните години се увлича по сътворяването на музикални произведения. Автор на либретото е британският музикант Кийт Хаскет-Харви, който е работил с Кралската опера в Лондон и с Английската национална опера. Партията на бившия подполковник от руската Федерална служба за сигурност ще бъде изпълнена от тенора Ейдриън Дуайър.

На 1 ноември 2006 г. Литвиненко изненадващо се разболява, приет е в болница и умира три седмици по-късно от радиационно отравяне с редкия и силно токсичен радиоактивен изотоп полоний-210. Смъртта на агента, неговите връзки с ФСБ и публичното му обвинение, че руското правителство стои зад неговото отравяне, предизвикваха широко отразяване от световните медии.