Постоянен арест за 7 лица от групата за трафик на хора във Видинско

Бандата извеждала социално слаби хора от страната, за да просят в Швеция

Новини
19:14 - 22 Април 2019
2315
Постоянен арест за 7 лица от групата за трафик на хора във Видинско

Специализираната прокуратура настоява за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Христо Славчов, Васил Тодоров, Никола Тодоров, Славейко Костов, Надежда Георгиева, Златко Веселинов и Данаил Веселинов, които са с повдигнати обвинения за ръководене и участие в организирана престъпна група, създадена с цел трафик на хора за просия. 

Групата е действала предимно на територията на Кралство Швеция, като членовете й са извеждали социално слаби хора от страната, които да просят в шведската държава. Обвинения са повдигнати още за пране на пари и лихварство. В хода на разследването са били задържани 9 цигани. Някои от арестуваните имат роднински връзки. Задържаните основно са от село Дреновец. При разследването са претърсени 9 адреса.

На брифинг Димитър Петров, изпълняващ функциите ръководител на Специализираната прокуратура уточни, че около 20 души са просили за престъпната група. Той обясни, че тези хора са били зависими от лидерите. По думите му набирането на хора за просене е ставало след като организаторите са обещавали на включващите се, че печалбата ще бъде разделяна наполовина. 

„Връщайки се в България са им били изчислявани сметки за транспорт, храна и те са получавали изключително ниски суми за извършената от тях дейност“, коментира Петров. В хода на разследването ще бъдат обобщени сумите, събрани от организираната престъпна група. Според него имущество на лидерите на групата по никакъв начин не съответства с доходите им. 

„Това са лица, които никога не са работили, никога не са имали осигуровки“, заяви той и допълни, че сградите, в които живеят те са несравними в тези на обикновеното население в село Дреновец. Директорът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) главен комисар Ивайло Спиридонов каза, че неутрализираната престъпна група е живяла на гърба на хора в неравностойно положение. Той увери, че усилията на МВР и Специализираната прокуратура ще продължат в тази насока, а именно да локализират групи, които пречат на населението във всички краища на страната. Той изтъкна, че хората от видинското село Дреновец са изпратили с аплодисменти разследващите групата служители. Специализираната прокуратура е работила по случая от 2-3 месеца. Първоначалната информация е била събрана от Областната дирекция на МВР-Видин.