Потънал нацистки кораб може би крие съкровище за 300 млн. долара

Любопитно
23:30 - 01 Октомври 2020
5784
Потънал нацистки кораб може би крие съкровище за 300 млн. долара

Потънал нацистки кораб може би крие съкровище за 300 млн. долара. Останките на „Карлсруе” бяха открити на дъното на морето до полския бряг.

Водолазите, които са го открили, смята, че в него може би се намират съкровищата от прословутата Кехлибарена стая. Тя се е намирала в Екатерининския дворец в бившата резиденция на руските царе в Царское село, близо до Санкт Петербург.

Представлява стая, напълно облицована с кехлибарени панели със златен кант и огледала. Заради своята красота понякога е била наричана „Осмото чудо на света“. Кехлибарената стая е плячкосана по време на Втората Световна война от нацистите и местонахождението ѝ е изгубено в хаоса в края на войната. Точната ѝ съдба все още остава в тайна.

Томаш Сташура, ръководител на екипа от водолази, съобщи пред медиите: „След една година на търсене, изглежда, че най-накрая попаднахме на „Карлруе”. Открихме неговите останки на на десетки километри от полския бряг. Дълбочината, на която се намира е 88 метра. В него намерихме множество неотворени контейнери, в които смятаме, че се намират скъпоценностите от Кехлибарената стая. Скоро започваме работата по изваждането има на повърхността и ще видим дали ще имаме късмет”.

Експерти оценяват съкровищата, намирали се в прочутата стая, на 300 милиона долара.

Превод от в. „Дейли мирър”.