ПОТОП: Морето се показва с 40 см, вечният лед се топи

Актуални новини
21:42 - 17 Септември 2020
2247
ПОТОП: Морето се показва с 40 см, вечният лед се топи

Морското ниво може да се покачи с 40 см до края на века заради предизвиканото от глобалното затопляне топене на уж вечните ледове, съобщи АФП.

Учени от почти 40 специализирани института от цял свят направиха модели на два сценария за изпусканите парникови газове, изработени от Междуправителствената експертна група на ООН за климатичните промени. Те публикуваха резултатите в няколко статии в сп. "Криосфера".

При първия сценарий при редовно увеличаване на парниковите газове топенето на антарктическте ледове ще предизвика покачване на морското ниво с 30 см, а топенето на ледовете в Гренландия - с 9 см, предава БТА.

При силно намаляване на емисиите, какъвто е вторият сценарий, топенето на ледовете в Гренландия ще добави три сантиметра. Антарктика е подложена на повече външни фактори и там при този сценарий е възможно дори спадане на морското ниво с почти 8 см.

В началото на месеца специалисти предупредиха, че е възможно морското ниво да се повиши с 40 см до 2100-а, което ще застраши стотици милиони хора на планетата.