Потопената църква празнува

Десетки миряни се събраха за литургията на митрополит Киприан край язовир „Жребчево“

Общество
13:55 - 07 Август 2022
5445
Потопената църква празнува

Днес е специален ден за потопения храм “Свети Иван Рилски” на бреговете на язовир Жребчево.

За четвърта поредна година Старозагорският митрополит Киприан отслужи Божествена света литургия в потопената църква край язовир „Жребчево“.

Потопената църква край Жребчево е съградена през 1891 г. в село Запалня, което се заличава с указ през 1965 г., заради строежа на язовира. Налага се бързо да бъдат изселени селата Запалня, Долно Паничарево и Жребчево. Последната служба през миналия век е на 28 април 1963 г., когато се венчава синът на поп Драган Стойков - Стойко Стойков. 

Жителите на Запалня запазват олтара и камбаната, които пренасят в Твърдица. Когато от този свят си отиде бивш жител на потопеното село, камбаната оглася Розовата долина. 

Спомен за това остава само храмът на хълма, кръстен на светеца Иван Рилски. И до днес хората в региона пазят тази история и всяка година почитат църквата и потопените села.

През 2019 г. боголюбиви християни започнаха реконструкция и частично възстановяване на храма със собствени средства. Фасадата на църквата е укрепена напълно, положен е бетонен под, облицован с камък, поставени са кръст и дограма.

По традиция в първата неделя на август Света литургия отслужи Старозагорският митрополит Киприан. В богослужението се включи и архиерейският хор с диригент Мария Денкова.

„Винаги трябва да се стараем сърцето ни да излъчва благост и доброта. В този прекрасен ден Бог ни допусна да влезем в дворите на храма на покровителя на цяла България Св. Йоан Рилски Чудотворец, за да измолим милост, благодат и мир, и да бъдем всички в онази вяра, която ни дава надеждата и любовта. Благопожелавам на всички здраве и благоденствие!“, завърши словото си в края на службата владиката.

Храмът може да се разгледа до края на септември, когато отново водите ще го погълнат.

Преди да влезе в храма, Старозагорският митрополит сподели, че има идея за стъклен купол, който да го запази, но средства трудно се събират за иновативния проект.