Потопените в Карловско дремят без пари

2 месеца след наводненията нова комисия ще описва щетите по домовете

Куриози
08:16 - 05 Ноември 2022
4226
Потопените в Карловско дремят без пари

Компенсирането на хората, пострадали от наводнението в Карловско, не минава леко. Реално то още не е започнало, като се изключи символичната държавна помощ от 375 лв. В момента - два месеца след бедствието, се извършва допълнителен опис на щетите по домовете.

Според плановете на общинската управа комисия е трябвало да направи обиколка в селата Слатина, Войнягово и част от Каравелово в четвъртък и петък, а днес и утре - в другата част на Каравелово и Богдан. Този допълнителен опис се наложи, след като се появи недоволство сред хората за начина на компенсиране след първия оглед. Има спорове за какви точно разрушения какви пари се полагат, по отношение на степента на засегнатост, относно кой ползва постоянно имота, кой - не, и т. н.

Така към 1.5 млн. лв., събрани от община Карлово от дарения, все още не са при хората. А проблемът не търпи протакане, тъй като идва зима и каквото може, следва да се поправи. Очаква се най-големи суми да получат хората, чиито къщи са напълно разрушени или имат конструктивни промени.

Освен това самата общинска управа излъчва разнопосочни сигнали. В началото на октомври плъзнаха информации, че ще се прави нов опис, но тя категорично ги отхвърли - важал този, който е извършен веднага след бедствието. В края на месеца обаче общинският съвет създаде комисия за нов оглед и опис с цел "по-справедливо разпределение на събраните дарения" - така се оказа, че първия път работата не е свършена както трябва. Има сформиран обществен съвет, който да проследява процеса.

Неправителствената организация "Гората БГ" пък смята да разпредели събраните към 400 000 лв. сред хората под формата на ваучери за магазини за строителни материали и техника. В момента върви анкета в социалните мрежи как точно да се осъществи това.