Потреблението на вино в Германия спада

ЕС
15:54 - 18 Януари 2024
1544
Потреблението на вино в Германия спада

Годишната консумация на вино в Германия през 2023 г. е намаляла с около бутилка на човек, според доклад на Германския институт по виното (DWI), цитиран от ДПА.

За периода август 2022 г. - юли 2023 г. годишното потребление на глава от населението е спаднало от 19,9 литра на 19,2 литра спрямо същия период на предишната година.

Институтът оценява т. нар. баланс на потреблението на вино, отразяващ продажбите от производители и търговци, както и количеството вино, консумирано извън дома.

Преобразувано спрямо броя на хората над 16 години, възраст над която консумацията на алкохол в Германия е разрешена, количеството вино на човек спада до 22,5 литра спрямо 23,6 литра през предходния отчетен период.

Намаляването на консумацията отразява както промените в поведението на потребителите, така и демографските промени, посочва управляващият директор на института Моника Ройле.

В Германия все пак се отчита стабилност в потреблението на пенливи вина, чието количество остава 3,2 литра на глава от цялото население и 3,8 литра при хората на възраст над 16 години, отбелязва БТА.