Потрес на летище София: Задържаха трима монаси на Далай лама, мислят ги за бежанци

Топ
19:04 - 05 Юли 2024
8128
Потрес на летище София: Задържаха трима монаси на Далай лама, мислят ги за бежанци

Стотици бургазлии и гости на града очакват с нетърпение визитата им заради уникални 3-дневни събития, свързани с духовността на Хималаите

Българските гранични власти на летище София току-що заформиха огромен дипломатически скандал, който ще отекне и в духовните среди на планетата. Трима висши монаси от манастира Дарамшала - свещения град в Тибет, са задържани и предадени на имигрантската служба, предаде Флагман.

Към момента специалните гости на България са разпитвани с интервюта като заподозрени бежанци с неясен произход. Отправят им се въпроси - защо притежават документи за самоличност от различни държави, каква е целта на посещението им у нас, какво работят, къде са родени и т.н.

Става въпрос за посветени висши духовници от най-близкия кръг на Далай Лама, извървели своя път в езотеризма до предпоследното стъпало, доближавайки се до последния най-висок сан на посветеност.

Проблемът при влизането им у нас бил в представените от тримата по два паспорта – единият индийски, другият тибетски.

Нашите граничари тълкуват това като неприемливо и изобщо не се трогнали от високия им духовен сан.

От медията са алармирали Външно министерство и самият министър на външните работи – премиера Димитър Главчев, да се намеси незабавно за преодоляване на дипломатическия конфуз.