Потрес! Откриха на битака документи на велик актьор

Нещо за четене
16:10 - 15 Август 2020
7176
Потрес! Откриха на битака документи на велик актьор

Документи на големия български актьор Васил Димитров, който си отиде от този свят през ноември миналата година, са били намерени на битака. За това съобщи във Фейсбук Георги Мъндев, който е откупил реликвите – служебна карта на актьора от театър „Сълза и смях“, издадена през 1967 г., четирилистна детелина, която той е държал в обложката й като талисман, писмо, адресирано до него, и др.

„Това, което ви публикувам, е от едни писма и документи, намерени на битака, а той почина само преди няколко месеца. Четирилистната детелинка сигурен съм е носила много късмет на човека“, написал е откривателят Мъндев във Фейсбук профила си. Той припомня и биографията на обичания актьор, роден на 12 август 1934 г. Васил Димитров завършва актьорско майсторство през 1958 г. във ВИТИЗ "Кръстю Сарафов".

Постът е събрал десетки коментари и предложения документите да бъдат предоставени на Държавния архив или на Нов български университет, където проф. Васил Димитров до последно преподаваше и бе боготворен от студентите. Георги Мъндев обяснява, че още не е решил къде да ги предаде, пише Монитор.

Актрисата Снежина Петрова, също ментор в НБУ и колега на Димитров, е споделила публикацията с трогателните думи: „Това, което остана след смъртта ти, скъпи Васко, е много повече от намерените на битака твои вещи. Подпечата стотици дипломи на нашите студенти с печата на актьорското майсторство, почтеността и мъдростта. Раздаде твоите четирилистни детелини на младите, книгите на колегите, ролите на публиката! Сега чета книга от твоята библиотека... Подчертал си важните изречения... И аз взех молив и продължавам да подчертавам важните за мен. Много често твоята и моя ръка подчертават едно и също“.

Под поста на Мъндев режисьорът Илко Ганев – pr на Съюза на артистите в България, обявява добра новина: „Преди няколко месеца случайни хора, които са купили апартамента му, се обадиха по телефона и споделиха, че са намерили огромен театрален архив и търсят къде да го оставят, за да не го изхвърлят. Отидох с две колежки и прибрахме почти всичко. Натъпкахме колата до горе. Имаше купища чували със снимки, плакати, афиши, театрални програми, пиеси, бележки и т.н. Спомням си, че тогава се обади и Васил Стойчев (изтъкнатият актьор от Народния театър, който почина на 15 юли), който знаеше и сподели, че там някъде би трябвало да е съхранен много ценен афиш от първото представление на Театралната академия. Открихме го. Наистина беше съхранен от Васил Димитров. И двамата се интересуваха живо от паметта за българския театър. И двамата вече ги няма. Архивът, който спасихме от изхвърляне се пази в библиотеката на САБ“.