ПОТРЕСАВАЩО: Изповедта на 80-годишния Благой, който гръмна братовчед си със сачми за глиган

"На мен ми падна пердето и гръмнах втори път. В главата съм го ударил", описа случилото се Цветилов

Топ
18:28 - 13 Февруари 2024
6413
ПОТРЕСАВАЩО: Изповедта на 80-годишния Благой, който гръмна братовчед си със сачми за глиган

Възрастен мъж от квартал "Любеново" в Първомай вероятно ще прекара поне част от последните си години в затвора, след като уби далечен роднина заради спор за земя.

През юни т.г. Благой Цветилов става на 82. На 21 октомври 2022 г. той застреля 54-годишния Митко Иванов на спорната нива от 8 дка. Стрелял по него два пъти с ловната си пушка, заредена с патрони за глигани, втория – от 4 метра, и го улучил в главата.

"Благой каза, че му е ударил патрона на Митко - да се наяде на ниви и на всичко, разказа пред Пловдивския окръжен съд съселянинът на килъра Славчо Стоянов. На Велко Попов пък обяснил, че е гръмнал Митко и ще се самоубие. "Велка, да си вземем довиждане, сбогом!", били думите му.

Ето и какво разказа Благой пред съда:

"Хвана ме и ме подруса, удари ме. Моята вина беше, че пушката ми беше в микробуса, на следващия ден щях да ходя на лов за глигани.

Взех я, за да го сплаша, и му казах да седне, за да се разберем. Той пил ли беше, не знам. Хвана пушката и я вдигна нагоре с двете ръце.

По едно време пусна лявата ръка и с дясната държи пушката и замахна да ме удари. Аз се дръпнах назад и при това дърпане се произведе изстрел. Текна такава кръв, че ме оля целия като чешма. Той подържа пушката 2-3 секунди, след това отиде зад трактора си и падна.

На мен ми падна пердето и гръмнах втори път. В главата съм го ударил", описа случилото се Цветилов и отново подчерта, че не е искал да убива Иванов, много съжалява и няма вина за първия изстрел.

"А после защо го довърши?", попита съдия Цветан Цветков. В това съм виновен. Не бях на себе си, бях като превъртял", отвърна подсъдимият. От самото задържане преди година и половина на всяко съдебно заседание той повтаря, че животът му е свършил и нищо не му остава. 

"Поп ми трябва, 80 години е горната граница на човешкия живот. В затвора ми е по-добре, отколкото навън", каза той и на последното заседание по делото.