Потресаващо свидетелство: Как Цветан Василев пръскаше милиони - апартаменти, яхти, хотели, самолет...

Новини
03:48 - 30 Май 2019
13424
Потресаващо свидетелство: Как Цветан Василев пръскаше милиони - апартаменти, яхти, хотели, самолет...

Подсъдимият за източването на милиарди от КТБ Цветан Василев е профукал близо 78 млн. лева от присвоените пари на трезора за лични разходи – свои и на съпругата и дъщеря си Антоанета и Радосвета Василеви. Това разкри пред спецсъда основният свидетел по делото за източването на банката Бисер Лазов в сряда, за което Lupa.bg информира още вчера.
Лазов е бил главен счетоводител на множество контролирани от банкера дружества под общото име „Фирмата“. Източването на банката е ставало години наред чрез банкови кредити към тези дружества, които веднага били прехвърляни където Василев посочи.

Ето потресаващия разказ на Бисер Лазов (на снимката по-горе):

„Съществуваше едно направление, важно за Василев – изразходване на средства лично за него и семейството му – за техни лични покупки, пътувания, домакинство и т.н. Това ставаше по обичайната технология – пари от банкови кредити в дружества от „Фирмата“ да се насочват през 1-2 междинни дружества, след което да отиват в сметките на дружествата, които бяха собственост на Василеви - „Тръст Василеви“ ООД, „Инвест мениджмънт“ ООД и др., или да се предоставят на финансовата му къща „Фина Ц“ ЕООД. След това „Фина Ц“ му нареждаше парите по лична банкова сметка като физическо лице. Аз и Венета Николова му правехме отделна справка за сумите за него и семейството му, похарчени със средства на „Фирмата“. На 20 юни 2014 г. е последната информация, която му предадох. През годините, до тази дата Василев е изразходвал за лични разходи на себе си и семейството си 77 838 963, 21 лв. - средства на „Фирмата“, разказа пред съда Лазов.

Той заяви, че има множество документи за нарежданията, банкови преводи и други доказателства.

„Още в началото на съвместната ни работа ние споделяхме мечтите си. По-късно, като всеки бизнесмен, видял се с възможности, Василев най-напред си построи къщата на неговите мечти, а след това сбъдна мечтата си и за свой самолет.

Първо започнаха с жена му да строят къщата като физически лица, в кв. „Бояна“ на ул. „Саша Попов“ 27. През 2008 г. Василев ми се обади една неделя и ми разпореди някое дружество от „Фирмата“, което е регистрирано по ДДС, да бъде използвано за построяването на къщата. Беше избран „Никс трейд 08“ ООД, собственост и управляван от шофьора във „Фирмата“ Николай Сотиров. По-късно дружеството беше преименувано в „Инвест мениджмънт“ и управител стана Георги Запрянов Георгиев. Той стана и техен иконом, домакин.

Разходите по строежа и обзавеждането на къщата бяха над 12 млн.лв. Беше поискан и възстановен ДДС от бюджета на държавата. След това Василеви плащаха наем към дружеството за ползването на къщата за жилищни нужди. В края на 2011 г. Василев получи награда „Мистър икономика“ и на първа страница на вестник излезе публикация, че един от най-богатите българи живее в офис – в къща, която се води на негова фирма, вероятно, за да спести ДДС. Публикацията предизвика силно недоволство в семейство Василеви. Антоанета ме обвини, че сме дали повод да ги коментират и злепоставят. Василев й каза, че разпореждането за къщата е лично негово. След това практиката личните разходи да бъдат отчитани като разходи на „Фирмата“ продължи.

Икономът на семейството осребряваше всичките им разходи, като вземаше парите от касата на „Фирмата“. Икономът правеше подробен опис в екселска таблица с всички покупки, които ще плаща“, разказа още свидетелят. По думите му списъкът се е одобрявал от Антоанета Василева с отметка върху описа. „Той беше даван на касиерката Юлия Илиева, която изплащаше сумата по описа. Тези списъци понякога ставаха повод за клюки и шеги от колеги във „Фирмата“ заради пердета, чорапи, храни, напитки, препарати, лична козметика.

Казах на Василев, че информацията от личен и интимен характер на жена му и на дъщеря му стават достояние на широк кръг от хора. Икономът започна да носи само последната страница от описа, там имаше „ок“ на Антоанета и общата сума за изплащане от „Фирмата“, обясни още Бисер Лазов. Средствата в касата идвали от банкови кредити от КТБ, а дружеството „Инвест мениджмънт“ се превърнало в източник на пари за всички имоти на Василеви.

Сведетелят разказа подробно и как банкерът-беглец осъществил с парите на вложителите в КТБ друга своя мечта - да си купи собствен самолет, който да лети с до 8 пътника и 2 души летателен екипаж. Самолетът „Лиър Джет ХR” струвал 10,6 милиона щатски долара. Василев го купил директно от производителя. Договарянето започнало през януари 2011 г. и приключило с писмо с намерение, подписано от Василев, на 15 февруари. На 18 февруари бил платен депозит от $ 250 000 от личната банкова сметка на Цветан Василев, захранена от едноличното му дружество „Фина Ц“ ЕООД. $ 3,5 милиона били преведени при подписване на договора, а остатъкът – при доставката на самолета.

Самолетът, който Цветан Василев си купува с пари на вложителите в КТБ

Цветан Василев написал резолюция до Лазов: „Осигури плащането. Купувач ще бъде компания, посочена от мен“. Самолетът бил купен от свързаното с Василев дружество „Партнер лизинг“ АД. После дружеството продало самолета на създадената от Василев авиокомпания за тази цел с разрешителни за опериране и само 1 самолет. В „Партнер лизинг“ Василев осигурявал лизинговите вноски за самолета, а средствата идвали от банкови кредити към дружество на „Фирмата“ или от собствената му банкова сметка.

Със средства от банкови кредити дадени на дружества от „Фирмата“ семейство Василеви финансирало и свои екскурзии и пътувания в чужбина. На 21 март 2012 г. той превел от личната си банкова сметка в КТБ 59 000 евро за 10 дни в хотел в Ница, Франция, и това били само парите за нощувки. Средствата в сметката си Василев получил от личното си дружество – финансовата къща „Фина Ц“, а тя от дружество „Юлита 2002“, което пък на на 20 март получило сумата от друго дружество – „Синектикт“, а то пък от „Крития“ ЕООД, която усвоила 7 500 000 лв. банков кредит.

„Правеше ми впечатление, че при по-големи покупки Василев подбираше специално дружествата и хората, които ги предоставят и държеше парите във фирмите му да се осигуряват именно от посочените от него дружества. Едно такова специално дружество беше „Витроинвест“ АД – с пари от него той купи апартамента на името на жена си в сграда до Южния парк, известна като „Red apple”. На 13 март 2013 г. „Витроинвест“ усвои банков кредит от 26 млн.евро. Дружеството е създадено 2 седмици преди това. То даде пари на 2 дружества от „Фирмата“, а те прехвърлиха акциите си в „Рубин инвест“. Така с парите от банковия кредит „Витроинвест“ стана едноличен собственик на „Рубин инвест“ - собственик на стъкларската фабрика „Рубин““, разказа в съда Бисер Лазов.

Сградата "Red apple" до Южния парк в София, където Цветан Василев купува апартамент на името на жена си. Парите са взети от кредит, отпуснат на свързано с банкера дружество

„За изграждането и обзавеждането на имота им на мястото на бившия ресторант „Кристал“ на ул. „Раковски“ Цветан Василев и жена му ангажираха световно известен и много скъп австрийски дизайнер – Йозеф Гьобел. На 25 януари 2013 г. „Инвест мениджмънт“ му преведе 960 602 евро частично плащане по фактура. Парите дойдоха от „Интегрирани пътни системи“, а те получиха банков кредит на 2 януари от 38 543 000 лв. Друго плащане към Йозеф Гьобел – на 20 юни 2013 г. отново от „Инвест мениджмънт“ - 567 004 евро. На 18 юни „Интегрирани пътни системи“ усвои банков кредит от 2 670 000 лв. Попитах Василев защо са толкова скъпи услугите и дали австрийците са толкова добри и няма ли в България добри специалисти. Василев ми каза, че този дизайнер е много търсен. По начало, за да го ангажираш, трябват месеци по-рано да си записан“, обясни Бисер Лазов.

Контактът на Цветан Василев с Гьобел започнал още с изграждането на къщата в Бояна. Австрийците дошли при него, след като завършили обект на президента на Украйна Янукович. „Преводачът на г-н Гьобел ми каза, че той изразил учудване откъде Василеви имат толкова пари, за да строят такива къщи“, разказа още Лазов.