Потвърдено: Анти-ХИВ лекарство е ефективно при лекуване на коронавируса

Антиретровирусният препарат Kaletra драстично е намалил нивото на COVID-19 у пациент в деня след прилагането му

Новини
14:41 - 12 Февруари 2020
5970
Потвърдено: Анти-ХИВ лекарство е ефективно при лекуване на коронавируса

Председателят на Съвета на директорите на южнокорейската болница в Мйонджи (Myongji) Ли Ван-Цзюн заяви в сряда, че лекарствата против СПИН могат да бъдат ефективни при лечението на коронавируса, предаде БНР.

Според южнокорейския доктор, един пациент успешно се е възстановил от инфекцията след лечение с лекарството Kaletra, което е широко използвано за лечение и профилактика на ХИВ.

"Изглежда, че антиретровирусният медикамент Kaletra, който се използва за лечение на СПИН, има известен позитивен ефект върху новия коронавирус. Нивото на вируса драстично намаля при нашия пациент в деня след прилагането на Kaletra и симптомите на неговата пневмония се подобряват", заяви Ли Ван-Цзюн.

По-рано в сряда Китайската национална здравна комисия (NHC) пък обяви, че степента на възстановяване на пациентите с коронавирус продължава да се покачва, достигайки във вторник 10,6%. Ден по-рано NHC отчете, че коефициентът на възстановяване от COVID-19 (официалното име на новия коронавирус) в Китай е достигнал 8,2%, като данните за тази седмица отбелязват силно подобрение спрямо края на януари, когато процентът на възстановяване беше едва 1,3 на сто.

NHC отбеляза, че все повече хора са изписани от болниците след възстановяване от болестта и че броят на новопотвърдените пациенти е спаднал с 48,2% до 2105 броя в сравнение с 4-ти февруари, когато беше достигнат дневен пик от 3877 заразени с коронавирус.

Междувременно Шанхайската здравна комисия заяви, че още четирима души в града са се възстановили от вирусната зараза, което е довело до покачване на общия брой на излекувани пациенти в Шанхай до 57 от 306 засегнати от COVID-19.