ПОТВЪРДЕНО: Местят датите за малките матури

Ето го новия график за националните външни оценявания

Общество
11:28 - 18 Юли 2023
1262
ПОТВЪРДЕНО: Местят датите за малките матури

МОН предлага нов график за изпитите през учебната 2023/2024.

"Искаме да споделим няколко инициативи, свързани с приоритетите, които обявихме. Първият приоритет е свързан с намаляване на административната тежест и възможности за осигуряване на време за работа на учителите работа с учениците и децата. През тази седмица ще се опитаме да направим отваряне на някои от наредбите. Това са Наредбата за оценяване, Наредбата за образователния минимум и подготовката, това е Наредбата, свързана с дейностите в училищното образование", заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

"Подготвяме комисии и подготвяме промени в Наредбата, свързана със структурата, професионалното развитие на учителите, директорите и училищните специалисти", добави той.

"Днес подписахме нов график за външно оценяване през следващата година. Стигнахме до идеята, че в рамките на следващата година би било по-добре външното оценяване да бъде разделено по дни - на външно оценяване след седми клас и след 10 клас, с което осигуряваме по-голяма възможност на оценителите да се съсредоточат на проверката на работата на учениците след 7-ми клас, за да може тази проверка да бъде с приоритет, учениците да получат по-бързо резултат и да започне и класирането в средните училища", обяви министърът.

По думите му се изместват с няколко дни провеждането на изпитите след 7-ми клас, за да има повече учебно време учениците да се подготвят за тези изпити. 

"Външното оценяване след 7-ми клас е структурирано в учебни дни, за да не се губи учебно време, и това сигурно ще наложи промяна по отношение на квесторите", уточни той.

Според министъра тези промени ще дадат възможност за по-добро провеждане на учебния процес.

Ето какъв график предвижда екипът на проф. Цоков за идната учебна година: 

4. клас Националните външни оценявания ще са на 27 и 28 май.

7. клас

- български език и литература - 17 юни;

- математика - 19 юни.

10. клас Националното външно оценяване след 10. клас ще е, както следва:

- български език и литература - 10 юни;

- математика - 12 юни.

Изпитите след 7. и 10. клас вече няма да са на едни и същи дати, за да се постави приоритет върху бързата проверка на работите на седмокласниците, обясни министър Цоков.

Държавните зрелостни изпити ще са на 17 май (български език и литература) и на 20 май (втори задължителен изпит).