ПОТВЪРДЕНО от военния министър: Няма как да охраняваме небето сами, идват още изтребители

Политика
12:41 - 15 Март 2022
5981
ПОТВЪРДЕНО от военния министър: Няма как да охраняваме небето сами, идват още изтребители

Недостигът в българската бойна група вече започва да се запълва. На напреднал етап сме в сформирането й, съобщи в ефира на БНР военният министър Драгомир Заков. 

Той разкри, че лично е отправил поканата за визита у нас към шефа на Пентагона Лойд Остин миналата седмица, а американският му колега я е приел. "Това ще е знаково посещение у нас. Досега такова не е имало у нас", уточни министърът. 

"То показва силния ангажимент на САЩ по отношение на сигурността в НАТО. Разбира се, той ще може да се запознае и със състава на бойната група на място. Не защото България е слабото звено на Алианса, напротив, усилията на страната се оценяват сериозно", категоричен бе Заков. 

По повод искането на президента Румен Радев охраната на небето на България да се осъществява само с български самолети, министърът напомни, че това не е нов въпрос.

"В момента летят по-малко от половината налични МиГ-29", разкри той. По неофициални данни това са до 7 бойни самолета. И заяви категорично, че мисията Air Policing не можем да изпълняваме сами. По думите му, след испанските и нидерландските изтребители, не е изключено да се включат и други съюзници. А причината е, че ремонтите на съветските машини стават все по-трудни. 

"Търсят се различни опции", допълни той. До края на месеца пък ще стане ясно точно какви са дефицитите в отбраната. "Армията се нуждае от ключови способности, а някои от тях нямаме, други пък излизат от употреба. Модернизацията обаче е дълъг процес, който налага да работим със съюзници", уточни военният министър. 

По повод изпращането на муниции за Украйна, той настоя, че българското общество се концентрирало твърде много върху военната помощ, за сметка на хуманитарната. С това даде да се разбере, че трябва да се мисли преди всичко върху помощ за хората. "Нека да оставим темата за военна помощ на съюзните формати", призова той. 

Според него дипломацията все още има шанс да спре войната в Украйна. "Имаше шанс и преди началото на военните действия, но за съжаление това ирационално решение бе взето... Надяваме се да има пробив, защото това, което се случва в Украйна, е изключително тежко. Колкото по-бързо се случи той, толкова по-добре", коментира още Драгомир Заков.