Потвърдиха доживотната присъда на полицая с убитите родители от Пловдив

Новини
16:26 - 11 Октомври 2023
2459
Потвърдиха доживотната присъда на полицая с убитите родители от Пловдив

Пловдивският апелативен съд за трети път потвърди със свое решение доживотната присъда на бившия полицай Венцеслав Караджов.

Той е признат за виновен в умишленото убийство на майка си Божура и баща си Цветан, извършено с особена жестокост на 15 май 2016 г. в дома им в Пловдив. Причината е дългогодишен спор за имот, за който той водил дело срещу родителите си, но загубил. 

Апелативният съд измени присъдата само частично и  приспадна от доживотния затвор времето, през което Караджов е бил задържан за 24 часа, след това - с решение на съда, и от 23 февруари т. г., когато беше пуснат под домашен арест. 

 
В мотивите си апелативните съдии са се съгласили с изводите на Окръжния съд, че в случая е налице изключителен превес на отегчаващите отговорността обстоятелства, поради което на подсъдимия следва да бъде наложено наказание „доживотен затвор“, което е и съответно на високата степен на обществена опасност на деянието и на дееца.

Делото беше разгледано за трети път от Апелативен съд - Пловдив, след като по жалби на Караджов  и неговите защитници Върховният касационен съд два пъти отмени изцяло решенията на Пловдивския апелативен съд и връщаше делото за ново разглеждане от друг състав.

Решението на Апелативния съд не е окончателно. То подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.