Потвърдиха - спират „Нощни птици“

Култовото предаване вече няма да се излъчва

У нас
11:59 - 29 Август 2019
3714
Потвърдиха - спират „Нощни птици“

Още едно култово предаване на БНТ спира от есента. Както Lupa.bg пръв написа още преди седмица, „Нощни птици“ с водещ Искра Ангелова вече няма да се излъчва. Във фейсбук Румен Бояджиев написа, че то слиза от екран и благодари на останалите си колеги, с които е работил рамо до рамо цели 12 години. 

"Това беше може би последното предаване, в което поетът можеше да прочете стиховете си, художникът да покаже картините си, писателят да разкаже за новия си роман, музикантът да изсвири своята нова песен, а ние, групата на това шоу скромно да му акомпанираме, учейки ежеседмично нов световен и авторски репертоар, както и любимите песни на нашите гости. Това беше и една от последните публични изяви на колоси като Джоко Росич и Васил Попов преди да ни напуснат завинаги... 
Можехме да слушаме Стефан Цанев, Недялко Йорданов, Румен Леонидов, Георги Господинов и други титани на мисълта. Можехме да свирим наживо и със Софийска Опера и с Павел и Венци Венц, с Музикалния Театър и с Графа и ФСБ, от едната крайност в другата. Справяхме се достойно, без приказки и илюминации. Всички го знаят, най-вече нашите гости, неоспоримо е. 
Ненавистта на некадърността е като стоманеното гюле, което скоро ще разруши Къщата с Ягодите. Съжалявам, че прочитайки всичко, което се изля под формата на коментари, доживявам да видя това в една все още относително млада възраст. 
И въпреки това - щастлив съм, че 12 години бях част от екип, толкова разностранен и цветен, че ще го помня винаги. Благодаря Ви, че ме научихте и ми показахте толкова много неща.

Колкото и да се надявам един ден това решение да бъде преосмислено, не очаквам нищо да бъде същото. Не коментирам решенията на сегашния образ на БНТ. Всяка медия има право да сваля и да създава предавания. На едни майка, на други мащеха... Но един факт е тотално неоспорим: Изкуството, словото и духовното нямат място на тази жестока, отмъстителна и човеконенавистна територия. И въпреки това аз съм тук... и вие също. Всички ние. Това може би е доброто начало... Амин", завършва постът на Бояджиев.

От БНТ все още не са коментирали официално новината на Lupa.bg. Водещата на предаването Искра Ангелова също не е направила изявление до този момент.