Повдигат още обвинения на полицаите, задушили Джордж Флойд

Две аутопсии на жертвата установиха, че е починал от убийство

Новини
20:40 - 03 Юни 2020
1907
Повдигат още обвинения на полицаите, задушили Джордж Флойд

Главният прокурор на щата Минесота е приключил с първоначалния си преглед на доказателствата в разследването на четиримата бивши полицаи в град Минеаполис, замесени в убийството на чернокожия Джордж Флойд и е взел решение да им бъдат повдигнати още обвинения, съобщава CNN, които се позавават на двама служители на реда, запознати с разследването на щата по случая.

Един от служителите е уточнил, че щатският главен прокурор Кийт Елисън ще направи важно съобщение по случая по-късно днес. Длъжностните лица не са разкрили какво е решението.

Съобщението идва повече от седмица, след като Флойд беше убит по време на полицейски арест в Минеаполис, предизвиквайки протести в целите САЩ, които призовават за прекратяване на полицейското насилие над чернокожи.

Дерек Шовин, притискал коляното си във врата на Флойд близо девет минути, е обвинен в убийство от трета степен и непредумишлено убийство от втора степен. Полицаи Томас Лейн и Дж. A. Кьонг, които помогаха за арестуването на Флойд, и четвърти униформен Ту Тао, който стоеше близо до другите, към момента не са обвинени.

Две аутопсии на Флойд установиха, че той е починал от убийство. Шефът на полицията в Минеаполис Медария Арадондо уволни четиримата полицаи и каза, че са "съучастници" в смъртта на Флойд, а семейството му и протестиращите в цялата страна призовават те да бъдат арестувани и осъдени за убийството.

Според видеото и наказателната жалба, Чавин държи коляното си на врата на Флойд, докато Флойд се пледира, че не може да диша, тъй като свидетели протестират, че той умира и дори когато Лейн два пъти поиска да го обърне на своя страна. Въпреки това, Шовин държеше коляното си на врата почти три минути, след като Флойд не реагира, се казва в оплакването.

Бенджамин Кръмп, адвокат на семейство Флойд, каза пред CNN в сряда, че е уверен, че другите служители ще бъдат повдигнати обвинения преди публичния мемориал в Минеаполис в четвъртък.

"Уверен съм, че тези служители ще бъдат повдигнати обвинения преди хората в Минеаполис да се откажат от последното си сбогуване с Джордж Флойд. Нека той почива в мир", каза той.

В допълнение към евентуални обвинения срещу другите офицери, Елисън би могъл също да избере обвинението за убийство от трета степен срещу Шовин, според Дон Люис, специалният прокурор в процеса срещу офицера, който фатално застреля Филандо Кастилия по време на пътна спирка.