Повдигнаха обвинение на бившия премиер на Пакистан

Имран Хан е яростен критик на правителството и армията на страната

Свят
12:01 - 22 Август 2022
1866
Повдигнаха обвинение на бившия премиер на Пакистан

Пакистанската полиция повдигна обвинения на бившия министър-председател на страната Имран Хан по силата на законите за борба с тероризма. Разследването им се провежда, след като той обвини полицията и съдебната система, че са задържали и измъчвали негов близък сътрудник.

Напрежението в страната е високо, като поддръжниците на бившия лидер се събраха пред дома му и се заканиха да "вземат властта", ако той бъде арестуван. Откакто беше свален от власт през април, Хан е яростен критик на правителството и армията на страната.

Полицията обяви обвиненията, след като превърналият се в политик състезател по крикет обвини властите, че са измъчвали негов близък сътрудник, който е задържан по обвинения в подстрекателство. В публична реч в събота Хан осъди началника на полицията в Исламабад и една съдийка за задържането и предполагаемото малтретиране на неговия партиен колега Шахбаз Гил.

"Вие също трябва да се подготвите, тъй като ние ще предприемем действия срещу вас", каза той в речта си, като се обърна директно към шефа на полицията и съдийката.

Длъжностни лица обвиниха Хан в нарушаване на антитерористичния закон на страната за това, че е отправял заплахи срещу държавни служители.