Повдигнато е обвинение срещу подпалвача на полицейския бус от снощните безредици

Спрямо 30 лица се прилагат мерки по Закона за опазване на обществения ред

Общество
18:56 - 17 Ноември 2023
3786
Повдигнато е обвинение срещу подпалвача на полицейския бус от снощните безредици

Софийската градска прокуратура привлече към наказателна отговорност двама мъже - на 29 г. и 20 г., за вандалските прояви в центъра на София по време на снощния мач България - Унгария. Първият е подпалил буса на Общинска полиция, а другият е счупил стъкло на полицейски автобус. И двамата ги грози затвор. 

На 29-годишия български гражданин е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 330, ал. 2, т. 1, вр. ал. 1 НК и постановено задържане за срок до 72 часа.

Досъдебното производство е образувано снощи в условията на неотложност със съставянето на протокол за оглед на местопроизшествие и се води от СДВР под ръководството и надзора на СГП.

След запознаване със събраните в началото на разследването доказателства, наблюдаващият прокурор е преценил, че те са достатъчни, за да се направи обосновано предположение, че около 19,05 ч. снощи, на столичното кръстовище на бул. "Васил Левски" и ул. "Гурко" обвиняемият e запалил паркиран бус, собственост на сектор "Общинска полиция", ООП-СДВР, със значителна стойност - над 11 000 лв. Пожарът е представлявал опасност за живота на лица, участващи в митинг срещу ръководството на Български футболен съюз и служители на МВР, намиращи се в непосредствена близост до запаления бус.

За посоченото престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода за срок от три до десет години.

Предстои вземането на решение относно мярката за неотклонение на обвиняемия. Разследването по случая продължава.

Преди това Софийска районна прокуратура повдигна обвенение и на 20-годишен мъж за извършени хулигански действия и повреждане на чужда собственост по време на снощния футболен мач. 

Около 19.35 ч. пред сградата на турското посолство, обвиняемият Е.П. извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като хвърлил камък, с който счупил задно ляво стъкло на полицейски микробус марка "Фолксваген", съобщават от обвинението.

Деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост. Е.П. е обвинен и за това, че е повредил чужда движима вещ, която е държавна собственост.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.325, ал. 2,вр.ал.1 от НК и по чл. 216, ал. 1 от НК, за които се предвижда наказание "лишаване от свобода".

Е.П. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор. Предстои да бъде внесено искане в съда за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвиняемия.

Софийска районна прокуратура наблюдава и ръководи още едно досъдебно производства за счупени и повредени недвижими вещи, както и за хулигански прояви. Разследването по тях продължава.

Спрямо близо 30 лица, които първоначално са били задържани за срок до 24 часа от органите на МВР по време на протеста, се прилагат мерки по Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия.