Повече от 300 000 руснаци са пристигнали в Сърбия от началото на войната

Русия
12:45 - 30 Март 2023
1588
Повече от 300 000 руснаци са пристигнали в Сърбия от началото на войната

Директорът на Центъра за защита и помощ на търсещите убежище в Сърбия Радош Джурович каза днес, че от началото на войната в Украйна повече от 300 000 руски граждани са пристигнали в Сърбия, а са останали около 50 000, съобщи вестник „Данас“.

Според него, държавата трябва да работи за тяхната интеграция в обществото, защото преди всичко става въпрос за високо образовани хора.

Джурович обясни пред агенция Бета, цитирана от "Данас", че руснаците идват в Сърбия и използват безвизов режим, който им позволява да останат в страната до 30 дни, което може да се разглежда като туристическо пребиваване.

Според него, този статут не отговаря на характера на тяхното пребиваване, което е по-дълготрайно и е предизвикано от всички събития, свързани с войната в Украйна.

„Когато говорим за руските граждани, те, ако нямат брак със сръбски гражданин, ако нямат недвижимо имущество в Сърбия, ако нямат работни отношения, заявени в Сърбия, фактически могат да регулират пребиваването си, ако излизат от Сърбия и се връщат на всеки 30 дни, с надеждата, че ще бъдат пропуснати на граничната проверка“, каза Джурович и подчерта, че това не е устойчив начин за по-дългосрочното пребиваване на някого в страната, предаде БТА.

Той допълни, че много малко хора от Русия всъщност търсят убежище в Сърбия и изобщо влизат в тази процедура и числото е „почти незначително“.

По думите му, много от пребиваващите в Сърбия руснаци не обявяват работните си позиции, което означава, че работят „на черно“.

„От гледна точка на системата и интересите на обществото трябва да включим всички тези хора в обществото. Преди всичко, трябва да регулираме пребиваването им, а след това да ги интегрираме в обществото“, заяви Джурович и добави, че Сърбия не трябва да чака руснаците да напускат страната и да търсят мястото си някъде другаде.