Повече от 3000 украински затворници искат да се сражават

Украйна
15:52 - 21 Май 2024
3189
Повече от 3000 украински затворници искат да се сражават

На 18 май в Украйна влезе в сила закон, позволяващ на определени категории осъдени да напуснат затвора предсрочно чрез сключване на договор с въоръжените сили на Украйна. През последните няколко дни повече от 3 хиляди затворници са подали съответните молби, каза заместник-министърът на правосъдието Елена Висоцкая, цитирана от руската служба на БиБиСи.

"Това предвиждахме преди приемането на този закон", отбеляза тя.

Министърът на правосъдието Денис Малюска каза по-рано този месец, че според този закон ще бъде възможно да се мобилизират до 20 хиляди осъдени, но "не може да се каже, че всичките 20 хиляди, които идентифицирахме като потенциални, ще се присъединят", отбеляза неговият заместник Висоцкая във вторник.

Украинското законодателство позволява на осъдените да бъдат освободени от наказание при условие че сключат договор с въоръжените сили. В същото време, за разлика от руската практика, появила се още през 2022 г., той не позволява освобождаването на осъдени за тежки насилствени престъпления.

В Русия от лятото-есента на 2022 г. осъдените за тежки престъпления, включително убийство, са изпратени на война. През 2023 г. беше разработена специална процедура за "условно освобождаване" , която се прилага за осъдените по всички обвинения с изключение на "екстремистки", "терористични" и за престъпления срещу сексуалната неприкосновеност на непълнолетни."