Повече от 50 млн. души в САЩ са получили първа доза ваксина

Ежедневно се регистрират малко над 67 000 новозаразени и близо 2000 починали

Свят
11:14 - 02 Март 2021
1883
Повече от 50 млн. души в САЩ са получили първа доза ваксина

Повече от 50 млн. души в САЩ са получили поне една доза ваксина срещу COVID-19. Това показват данните на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на САЩ, цитирани от ДПА.

До момента са приложени общо 76 млн. дози. Повече от 25 млн. души вече са получили и двете дози от прилаганите двудозови ваксини.

От декември хората в САЩ са ваксинирани с ваксини на "Пфайзер/Бионтех" или "Модерна", всяка от които изисква поставянето на две дози.

Но скоро ще се използва и трета ваксина: Администрацията по храните и лекарствата (FDA) в събота даде спешно одобрение за еднодозовата ваксина на американската компания "Джонсън & Джонсън".

Ваксинациите в САЩ започнаха бавно, но наскоро набраха скорост. Координаторът по отношение реакцията срещу коронавируса в Белия дом Джеф Зайънтс обяви, че напоследък сe прилагат средно 1,7 млн. дози ваксини на ден.

Директорът на CDC Рошел Валенски обаче предупреди, че броят на новозаразените и починалите се задържа на високо ниво.

Ежедневно се регистрират малко над 67 000 новозаразени и близо 2000 починали, уточни тя. Въпреки че това е значително по-ниско отпреди няколко месеца, това не е причина да се дава сигнал за отбой, настоя тя.

Валенски е притеснена, че някои щати искат да започнат да отменят ограниченията, свързани с коронавируса.