Повече от месец след местния вот: В Бургас все още спорят в съда за резултатите

Административния съд прецени да отложи делото

Актуални новини
18:34 - 07 Декември 2023
2167
Повече от месец след местния вот: В Бургас все още спорят в съда за резултатите

Повече от месец след местните избори в Бургас все още се спори коя партия колко общински съветници трябва да има в местния парламент, въпреки че той вече започна работа. 414 страници е експертизата на вещите лица, които броиха повторно над 60 000 бюлетини от вота.

„Имаме около 90 бюлетини, по които има спор. Няма как при толкова много спорни бюлетини да правим изначални изчисления, които да доведат нещата в една или друга посока. Първо трябва да се уточни тези 90 бюлетини какви са – действителни или недействителни, защото всяка една бюлетина тежи при определянето на общинската избирателна квота. В експертизата вещите лица не могат да постигнат съгласие дали тези бюлетини са действителни или не, не са установили“, каза Христиан Митев, адвокат на една от заинтересованите страни по делото.

На поредно заседание по делото в Административния съд в Бургас, днес трябваше да бъдат изслушани 11-те вещи лица. Това обаче не се случи, тъй като експертизата им е била готова вчера в 16:00 ч. и не всички страни по делото са имали възможност да се запознаят с нея. Съдът прецени да отложи делото, но въпреки това между страните в залата имаше дебат.

„Със сигурност имаме моменти, които бихме оспорили. Те са чисто правни и са свързани обосноваването на заключението. Голяма част, според мен от недействителните бюлетини са действителни, но поради субективна преценка на част от експертите са обявени за недействителни“, обясни Георги Стоянов, адвокат на част от общинските съветници на ГЕРБ.

„Дали има грешки или не това е предмет на изясняване при изслушването на вещите лица. Не можем да кажем дали има грешки в заключението, преди те да са изслушани в съдебно заседание. Ние не сме съгласни, при условие, че не се иска да се допусне днес изслушването, да се задават въпроси към тях“, каза Богдан Йорданов, адвокат на общинските съветници от „Средна европейска класа“, които са инициатори на жалбата за повторно броене на бюлетините и резултатите, обявени от ОИК.

„Нашата гледна точка е, че 99% от спорните бюлетини са абсолютно действителни. След като имаме пълните данни и коректната експертиза, тогава ще има допълнителна експертиза от изчислител, който ще изчисли общинската избирателна квота както и квотата на Хеър, така че тогава ще разберем дали ще се повлияе резултатът“, смята Фани Семерждиева, председател на Общинската избирателна комисия в Бургас.

34 гласа не достигат на партия СЕК, за да имат още един представител в Общинския съвет.

„Аз смея да твърдя, че видно от експертизата и то числата, които виждам, има голям шанс за пренареждане, тоест самата експертиза показва, че неправилно е отразено преброяването извършено в изборния ден“, заяви Константин Бачийски, председател на ПП „СЕК“.
Делото продължава на 11 декември, когато ще бъдат изслушани вещите лица и тяхното заключение.