Повече пари за обучения предвижда бюджетът за отбрана

В началото на следващата година проектът за модернизация на флота ще бъде реализиран, смята вицеадмирал Емил Ефтимов

Актуални новини
13:17 - 15 Ноември 2019
1180
Повече пари за обучения предвижда бюджетът за отбрана

В бюджета за отбрана за следващата година са предвидени повече средства за плавания, полети, тренировки и учения, каза днес във Варна зам.-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, който присъства на отбелязването на 122-годишнината от създаването на Военноморска база - Варна, което се проведе в Пункт за базиране - Варна. Той допълни, че това е много важно, за да може страната ни да поддържа адекватно ниво на професионална подготовка.

Ефтимов коментира още, че в бюджета за отбрана за следващата година има ръст в средствата за капиталови разходи, което дава възможност за реализиране на някои проекти и поддържане на съществуващата техника. Той каза, че от началото на следващата година за трета поредна година ще има увеличение на заплатите на военнослужещите с 10 процента. По думите му, с натрупването, увеличението ще се усети и заплатите в сектора ще станат привлекателни на пазара на труда.

Има всички основания да се смята, че в началото на следващата година проектът за модернизация на флота ще бъде реализиран, каза още Ефтимов.

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, който също присъства на отбелязването на годишнината, съобщи, че се очаква до края на месеца ВМС да получат хеликоптера тип "Дофин". Той обясни, че това е цивилният вариант на хеликоптера "Пантер" и разликите са много малки. Вертолетът и двата хеликоптера "Пантер" са произведени по едно и също време, авиониката е същата, и се надявам много бързо да започнем да го използваме пълноценно, допълни командирът на военния ни флот.