Повечето американци не искат втори мандат на Байдън

Независимите избиратели са около една четвърт от електората

САЩ
12:43 - 09 Ноември 2022
1733
Повечето американци не искат втори мандат на Байдън

Над 2/3 от американците, гласували за Камарата на представителите на Конгреса, не искат президентът Джо Байдън да се кандидатира за преизбиране през 2024 г. Това показват първоначални резултати от национален екзитпол, съобщи СиЕнЕн.

Според допитването, проведено от социологическия център "Едисън рисърч" за СиЕнЕн и други медии, повече от 70% от независимите избиратели и около 90% от гласоподавателите на републиканците казват, че не искат Байдън да участва в кампанията за президентските избори в САЩ след две години. По-малко от 60% от избирателите на демократите искат той да се кандидатира за втори мандат.

Малко под 60% от независимите избиратели имат отрицателно отношение към Байдън, а приблизително толкова не одобряват работата му като президент. Сред избирателите на демократите само 10% имат отрицателно отношение към него, а малко повече не одобряват представянето му като президент. От гласоподавателите на републиканците над 90% имат отрицателно отношение към Байдън и не го одобряват като президент.

Според проучването 2/3 от независимите избиратели и над 90% от гласоподавателите на демократите имат отрицателно отношение към бившия президент Доналд Тръмп. От избирателите на републиканците над 3/4 имат положително отношение към него.

Независимите избиратели са около една четвърт от електората, гласоподавателите на демократите - близо една трета, а на републиканците - малко над една трета, посочва СиЕнЕн.