Повечето гърци одобряват легализирането на гей браковете

Най-голяма подкрепа за еднополовите двойки изразяват хората с леви и лявоцентристки убеждения, жените и по-младите

Топ
12:21 - 16 Януари 2024
1717
Повечето гърци одобряват легализирането на гей браковете

Инициативата на гръцкото правителство да легализира гражданския брак за еднополовите двойки печели почва в гръцкото общество, показва проучване на общественото мнение, извършено от агенция „Марк“ по поръчка на в. „Прото тема“.

Според резултатите от проучването 54,8 процента от запитаните отговарят, че са съгласни с въвеждането на възможност за граждански брак на еднополови двойки. Несъгласие с подобна перспектива изразяват 42,5 процента от участниците в анкетата, проведена през миналата седмица.

Делът на съгласните с такова решение е най-висок за последните шест години.

През 2018 г. процентът им е бил 39,3, през 2019 г. – 40,8, а през 2022 г. – 51,7.

Най-голяма подкрепа за брака на еднополовите двойки изразяват гражданите с леви и лявоцентристки убеждения, жените и по-младите. Заслужава да се спомене обаче, че дори сред избирателите на управляващата дясноцентристка Нова демокрация мнозинството подкрепя правителственото предложение въпреки възраженията на по-консервативното крило в ръководството ѝ. Инициативата се поддържа от 51,3 процента от привържениците на Нова демокрация и не се одобрява от 46,2 процента.

Мнозинството от гърците са съгласни и да бъде разрешено осиновяването на деца от еднополови двойки.

Тази възможност се подкрепя от 52,9 процента от запитаните и се отхвърля от 40,9 процента.

Същевременно голямото мнозинство от участниците в проучването отхвърля възможността еднополови двойки да придобиват деца с помощта на методите на асистираната репродукция, например чрез сурогатни майки. На този въпрос 65,6 процента от респондентите отговарят отрицателно, а едва 29,6 процента – положително. 

Самата инициатива на гръцкото правителство се движи в тази рамка, т.е. признаване на гражданския брак на еднополовите двойки и възможността за осиновяване,

но без разрешаване на придобиването на деца чрез асистирана репродукция.

Същевременно в редиците на управляващата партия има сериозна съпротива от консервативните кръгове, поради което премиерът Кириакос Мицотакис даде да се разбере, че няма да налага партийна дисциплина при гласуването на законопроекта в парламента.

От друга страна Стефанос Каселакис, лидер на най-голямата опозиционна партия, лявата СИРИЗА, заяви, че тя ще подкрепи законопроекта и то с гласовете на всичките си депутати.

Самият Каселакис през октомври сключи в САЩ брак с партньора си Тайлър Макбет.

Положителна позиция към узаконяването на гражданския брак за еднополовите двойки изразява и другата значителна опозиционна сила, лявоцентристкото движение ПАСОК, въпреки че в редиците му се чуват и гласове против подготвяния законопроект.