Повечето швейцарци подкрепят договор с ЕС

Подкрепата идва на фона на години безуспешни преговори и агитация

Свят
11:50 - 10 Май 2021
1467
Повечето швейцарци подкрепят договор с ЕС

Повечето швейцарски избиратели подкрепят сключването на двустранен договор с ЕС, показва проучване на общественото мнение, публикувано във в. „Нойе цюрхер цайтунг“ и цитирано от Ройтерс.

Подкрепата идва на фона на години безуспешни преговори и агитация срещу подобен договор от страна на крайнодесните и някои леви партии.

В проучването са участвали 2000 швейцарци на възраст над 18 години, като 49% от тях са отговорили, че „по-скоро подкрепят“ договор с ЕС, а други 15%, че „напълно го подкрепят“. В същото време 19% „по-скоро са против“, 13% са „напълно против“, а 4% са без мнение. Подобно проучване миналата година показа идентични цифри.

Разговорите за сключване на договор, който да опрости и заздрави връзките мужду ЕС и Швейцария, зациклиха за пореден път миналата седмица поради сериозни различия по въпроса как да се интерпретира въпроса за свободното движение на хора. Според противниците му в Швейцария той ще подрие суверенитета на страната, както и заплатите. Каквато и сделка да бъде постигната, тя ще бъде подложена на национален референдум.

Ако не се стигне до споразумение, на Швейцария може да бъде отказан достъп до нови елементи общия европейски пазар, като например т. нар. електрически съюз. А и сключените и действащи в момента двустранни договори по отделни въпроси постепенно ще започнат да приключват да действат. Още този месец, например, споразумението за презгранична търговия с медицински технологични продукти изтича.