Поверителна информация на ЕК е изтекла в медиите

Издания публикуваха плана за икономическо възстановяване на ЕС след пандемията, преди Урсула фон дер Лайен да го обяви

Новини
15:25 - 14 Май 2020
2731
Поверителна информация на ЕК е изтекла в медиите

Европейската комисия (ЕК) разследва изтичането на поверителна информация в медиите за решенията на европейската институция. Това съобщи Politico, позовавайки се на свои източници, предаде Канал 3.

Според изданието, ЕК е започнала разследването, след като миналия месец Politico и Bloomberg публикуваха плана за икономическо възстановяване на ЕС след пандемията от коронавирус, подготвен от ръководителя на ЕК Урсула фон дер Лайен, преди тя да го обяви. Този инцидент, според източниците на вестника, я е разгневил и е довел до решението за започване на разследване.

Тази седмица европейските служители са били предупредени, че разследването вече е идентифицирало един предполагаем информатор на журналистите и ако подозренията се потвърдят, той ще бъде наказан. Не се уточнява какво може да бъде наказанието.

Освен това, според Politico, се води разследване и сред служителите в европейските институции за разкриване на информация не пред журналисти, а пред държави-членки на ЕС. Източниците дават пример за такъв случай - изтичане за страните-членки на плановете на ЕК за преразглеждане на миграционната политика на ЕС.

Според източниците, нарастващият брой подобни разследвания в Европейската комисия говори за разрастваща се “параноя“ в екипа на Урсура фон дер Лайен, който включва няколко висши съветници, пристигнали с нея от Берлин. "Свикнали сме да четем в германската преса изтекла информация за това, което току-що сме обсъдили в Брюксел. Това не са жизненоважни изтичания на информация, но въпреки това са изтичания", каза един от тях.

Politoco подчертава, че Европейската комисия е отказала да коментира този въпрос.