Появи се нов голям играч в производството на LNG

QatarEnergy планира да увеличи производството на втечнен газ до 142 милиона тона

Новини
16:00 - 27 Февруари 2024
38608
Появи се нов голям играч в производството на LNG

Катарската държавна компания QatarEnergy обяви следващия етап от разширяване на производството на втечнен природен газ (LNG) като част от разработването на западната част на Северното находище.

„Компанията е открила допълнителни запаси от газ, които ѝ позволяват да включи още 16 милиона тона LNG годишно в съществуващия план за разширяване на северното производство поле и да доведе общия капацитет до 142 милиона тона годишно до края на десетилетието“, каза държавният министър на енергетиката на Катар и ръководител на QatarEnergy Саад бин Шарида ал-Кааби.

Катар е една от първите три държави по запаси от природен газ и е един от най-големите производители на LNG в света.

Първоначално проектът за разширяване на находището Северное беше проектиран до 2026 г. и включваше увеличаване на производствения капацитет на Катар от 77 милиона на 126 милиона тона LNG годишно.

Северно-южен Парс е гигантско нефтено и газово находище с площ от 9700 кв.км. Намира се в централната част на Персийския залив в териториалните води на Катар (северен) и Иран (южен Парс). Общите геоложки запаси на находището се оценяват на 51 трилиона куб.м природен газ и 7,7 млрд. куб.м кондензат, възстановими резерви - 35,6 трилиона куб.м природен газ и 3 млрд. куб.м кондензат.