Появи се още един медальон на хан Омуртаг, този път в Швейцария

Антиката ще се разиграва на търг на 6 ноември с начална цена 32 000 шейцарски франка

Култура
21:15 - 12 Октомври 2023
12914
Появи се още един медальон на хан Омуртаг, този път в Швейцария

Появи се трети екземпляр на медальон на хан Омуртаг, след продадения на търг в Ню Йорк преди 4 години, съобщава е-vestnik. Сегашният ще се продава този път в швейцарския аукцион „Nomos” със седалище в Цюрих. Наддаването ще се състои на 6 ноември, началната цена на медальона е 32 хил. швейцарски франка. По валутния курс към момента това са около 65 хил. лева.

Както е известно, единствен екземпляр на медальона на хан Омуртаг се съхраняваше в Националния исторически музей. Той е отсечен от злато, имитация на византийски солид. Нарича се още наградна монета, която не се използва в обръщение и е отсечена в по-малко бройки, раздава се като награда. Екземплярът в НИМ не е в най-високо качество, и беше единственият известен до декември 2019 г.

Тогава се появи втори екземпляр на търга на Classical Numismatic Group (CNG) в Ню Йорк, по-запазен и с по-високо качество на отпечатъка, в сравнение с единствения в музея. Търгът се състоя на 15 януари 2020 г. и той беше продаден за 47 500 долара на анонимен купувач.

Значението на медальона на хан Омуртаг се вижда и по това, че две чужди научни издания за българското средновековие, са украсени на корицата с единствения дотогава известен екземпляр от Националния исторически музей.

Владетелска шийна златна гривна на хан Омуртаг, украсена с 25 златни медальона (наградни монети). Това е единствената снимка, която собствениците се съгласиха да бъде направена, след двегодишни молби. Един от тези медальони беше продаден на търг в Ню Йорк преди близо две години за 47 500 долара. Авторските права на фотографията са изключително на e-vestnik.bg

Още за ценния медальон може да прочетете ТУК