ПОЯВИ СЕ! Украински кораб със зърно акостира в Сирия

Общество
21:37 - 16 Август 2022
3735
ПОЯВИ СЕ! Украински кораб със зърно акостира в Сирия

Първият кораб, отплавал от Украйна преди две седмици по силата на споразумението за подновяване на износа на зърно от страната, акостира днес в сирийското пристанище Тартус, предаде Ройтерс.

Корабът "Разони", който плава под флага на Сиера Леоне, напусна украинското пристанище Одеса на 1 август, но не беше разтоварен в Ливан, както се предвиждаше. Местонахождението му не беше ясно през последните дни, тъй като бе изключил транспондера си.

Сателитни снимки на американската компания "Планет лабс" показаха, че корабът е акостирал в Тартус тази сутрин. Източник от пристанището потвърди, че корабът е там и ще разтовари в Сирия част от зърното, което транспортира.

Пратката от 26 000 тона зърно първоначално беше предназначена за Ливан, който преживява икономическа криза и продоволствена несигурност.

Първоначалният купувач обаче е отказал пратката заради съмнения за качеството ѝ и корабът отплавал за Турция, като е акостирал в Мерсин на 11 август, където е разтоварил част от товара си. Когато отново отплавал на следващия ден, "Разони" не включил транспондера си.

Украйна по-рано е обвинявала Сирия, че е внесла най-малко 150 000 тона зърно, откраднато от украински складове след руската инвазия. Русия отрича да е присвоявала украинско зърно.

Киев скъса дипломатическите си отношения с Дамаск през юни, след като Сирия призна независимостта на т. нар. Донецка и Луганска народна република в Източна Украйна, припомня Ройтерс.

Украинското министерство на транспорта каза през уикенда, че "не отговаря за кораба и товара, след като е напуснал Украйна, още повече след отплаването на кораба от чуждо пристанище".