Пожар на борда на руския крайцер "Адмирал Кузнецов"

Огънят е възникнал в четвъртък по време на ремонтни дейности

Русия
11:51 - 22 Декември 2022
2435
Пожар на борда на руския крайцер "Адмирал Кузнецов"

Пожар избухна на борда на самолетоносача "Адмирал Кузнецов", намиращ се в ремонтния завод "Звездочка" в Мурманск, близо до Финландия. Новината предадоха службите за спешна помощ в Русия, цитирани от контролираната от Кремъл държавна агенция ТАСС.

Пожарът е възникнал в четвъртък по време на ремонтни дейности, се казва в изявлението.

"На борда на кораба "Адмирал Кузнецов", който се намира на док в кораборемонтния завод "Звездочка", е възникнал пожар. Няма пострадали, 20 души са евакуирани", се добавя още в него.

Източникът на пожара е бил в каютите на левия борд. Бил е локализиран на площ от 6 кв. м. По данни на Обединената корабостроителна корпорация (ОКС) - огънят е потушен и няма щети.

"Пожарът беше потушен в 11:30 ч. от персонала и представителите на противопожарните служби, които са на територията на завода. Системата за овладяване на щетите сработи бързо, нямаше никакви щети или повреди", заяви ръководителят на ОКС Алексей Рахманов.

"Адмирал Кузнецов" е тежък авионосен крайцер, единствен от този клас кораби в състава на ВМФ на Русия. Построен е в „Черноморския корабостроителен завод“, гр. Николаев - сега намиращ се в Украйна. Спуснат е на вода през 1987 г. През 1991 г. е преименуван в чест на адмирала от флота Николай Кузнецов.

Припомняме, че през април флагманът на руския Черноморски флот - крайцерът "Москва", потъна след точно попадение на две украински ракети. Руснаците твърдяха, че причината била пожар заради неизгасен фас на борда и дълго време отказваха да признаят за смъртта на моряците.