Пожар след сблъсъци между мигранти

В Гърция положението става все по-тежко

Новини
18:24 - 15 Октомври 2019
1938
Пожар след сблъсъци между мигранти

На гръцките острови, където има бежански лагери, расте напрежението. Тази нощ отново имаше сблъсъци на остров Самос. Жителите искат мигрантите незабавно да напуснат острова, защото по думите им живеят под страх.

Правителството в Атина настоява за разпределение на тежестта на мигрантския натиск между всички страни в ЕС, но за сега няма решение на проблема.

На остров Самос напрежението расте не с дни, а с часове. Търпението на жителите е изчерпано от ежедневните прояви на насилие от страна на мигрантите. В един лагер с места за не повече от 600 души живеят 6 хиляди. Сред тях и много майки с деца. Толкова са и жителите на острова.

 11 ранени при бой с ножове

Вчера вечерта две групи сирийци и афганистанци се биха с ножове. Ранените са 11 души, без опасност за живота. След това запалиха част от лагера. Огънят се разпространи и в гора извън него. В изблик на ярост голяма група мъже тръгна към близкия град. Намеси се полицията, пожарната и успяха да ги спрат, преди да се стигне до сблъсъци с местните жители.

Само 28% от мигрантите на Самос са сирийци. С тях са настанени мигранти от още 30 националности, съобщава кметът. Според жителите това са хора, които не желаят да се интегрират и единствената им цел е да заминат за Германия. Отнасят се към гръцките власти като към пречка да продължат пътя си към Европа.

„Не може да се обвиняват жителите на Самос, че са расисти. Помагат, според възможностите си. Но това е положението вече от години и търпението им се изчерпа“, подчерта отново кметът.

Напрежение и на остров Лесбос

И на остров Лесбос настроенията са идентични. Жители замерваха с камъни кораб на активисти на неправителствени организации, които пристигнаха на Лесбос в помощ на мигрантите.

Правителството има само един възможен ход в момента - да прехвърля от островите мигрантите във вътрешността на страната. За това се изискват места за настаняване. Хотелиерите отказват да ги настанят дори само през зимата, въпреки заплащането. Страхуват се от негативна реклама, която ще се отрази на туризма. Прехвърлянето от островите не решава проблема.

Всички се питат какво ще се случи, ако турският президент реализира заплахата си да отвори границите за милиони мигранти. Гръцкото правителство настоява за "солидарно разпределение" на бежанската тежест.