Пожар в Португалия одими… Мадрид

Топ
20:05 - 16 Август 2022
2487
Пожар в Португалия одими…Мадрид

Димът от огромен горски пожар в централна Португалия обгърна във вторник небостъргачите, известни като "Четирите кули", в Мадрид на 400 км, а жителите на испанската столица се оплакаха от силна миризма на изгоряло.

Пожарът, който опустоши португалския национален парк "Сера дъ Ещрела", започна на 6 август и беше до голяма степен потушен в неделя, отново се разгоря в понеделник, което доведе до евакуацията на няколко села.

Повече от 1100 пожарникари, подкрепени от 13 самолета за "водни бомбардировки", се борят с пламъците, които вече са унищожили повече от 17 000 хектара. Командващият на гражданската защита Андре Фернандеш каза, че огънят има няколко фронта, което затруднява борбата при ветровито и сухо време.

Сателитните изображения на NASA Worldview показаха истински димен фронт, простиращ се от западната част на Иберийския полуостров до източната му половина и отвъд Мадрид, където службите за спешна помощ трябваше да обяснят на притеснените жители, че наблизо няма пожар.

В източна Испания обаче стотици пожарникари работеха денонощно, за да овладеят два горски пожара в района на Валенсия.

В района на Вал д'Ебо, южно от Валенсия, пътищата са затворени и около 2000 души са евакуирани от неделя, след като мълния запали горския пожар, който оттогава изпепели повече от 9500 хектара.

Промяната на климата е оставило части от полуострова в най-сухото състояние от 1200 години, според проучване, публикувано миналия месец в списанието Nature Geoscience

Юли беше най-горещият месец, регистриран в Испания поне от 1961 г., когато испанската метеорологична служба започна своя регистър

Горските пожари са изпепелили повече от 270 000 хектара в Испания досега през 2022 г., много над средната годишна стойност от 70 000 за 15 години, според Европейската информационна система за горски пожари.

В Португалия горските пожари са опустошили около 85 000 хектара, или близо 1% от територията на страната, което е най-високият дял в Европейския съюз.