Пожар в Турция достигна ТЕЦ

Ердоган сравни стихията с ковид

Балкани
10:17 - 05 Август 2021
2917
Пожар в Турция достигна ТЕЦ

Пожарът, достигнал снощи топлоелектрическа централа в района на турския град Миляс, е овладян, предадоха местните власти. По-рано директорът на комуникациите на президента Реджеп Тайип Ердоган Фахреттин Алтун съобщи в "Туитър", че огънят не е повредил основните ѝ блокове.

Жителите в района на централата в провинция Мугла също бяха евакуирани, след като ветровете разпалваха пламъците.

Снощи пожар достигна ТЕЦ в района на град Миляс. Кметът Мухаммет Токат обяви, че централата е напълно евакуирана и от нея са изнесени всички взривоопасни и запалими вещества. Изпразнени са били и резервоарите с водород, използвани за охлаждане на централата, като предпазна мярка.  За последните две седмици пожарите в Турция са изгорили над три пъти повече площи в сравнение със средния размер на изгорените от горски пожари терени годишно.

Дотук жертвите на над 180 пожара от края на юли насам в Турция са осем души, силно засегнати са курорти в страната. Повечето пожари са под контрол, но президентът Ердоган обяви това бедствие за най-лошото от този вид в историята и го нарече глобална заплаха, сравнима с коронавируса.

В последните дни властите не коментират твърденията, които се появиха в турски медии, че свързвана с терористичната група ПКК организация "Децата на огъня" е отговорна за пожарите.

Към турските власти често има критики в последните седмици, че не са подготвени за справяне с пожари и въпреки ресурсите, с които разполага страната, не достига основна техника като противопожарни самолети.