Пожарът от Гърция все по-близо до границата в планината Славянка

Българските екипи са в готовност още от тази сутрин да се включат

ЕС
21:00 - 21 Юли 2024
2922
Пожарът от Гърция все по-близо до границата в планината Славянка

Все още има висок риск горският пожар от Гърция да премине през границата в планината Славянка и да се разрази на наша територия. Десетки служители на горските стопанства от Гоце Делчев и Катунци, както и пожарникари с екипи дежурят са в граничната зона.

Пожарът се разрази вчера, на гръцка територия и се гаси по въздуха. 

Гръцките власти гасят само от въздуха, тъй като има опасност от експлозии от необезвредени мини, обясни в студиото на Нова гелевизия главен комисар Александър Джартов, директор на ГД ПБЗН.

Българските екипи са в готовност още от тази сутрин да се включат. Разчистена е граничната зона от сухи треви и храсти, като са направени и просеки, за да се пресече навлизането на огъня в България.

Към момента най-сериозните усилия са насочени към западния фронт на пожара, за да не се допусне огъня към гъстата гора от черен бор. На изток са повече пасища, но пък огънят е на метри от нашата граница.

Директорът на Държавното горско стопанство (ДГС) Катунци Пламен Поюков предупреди, че пожарът остава все още високо рисков. Ще се дежури цяла нощ.

По-рано днес пожар избухна между пловдивските села Скутаре и Рогош. Сигнал за огъня е получен малко след 15 часа днес, на място веднага са изпратени 7 пожарни автомобила с 20 служители. В акциятта се включил и един от чешките хеликоптери, като пожарът е погасен. 

Борбата с пламъците продължава и в Ямболско, община Болярово, но властите съобщават, че ситуацията вече е овладяна.