Пожарът в Калояновско е овладян

У нас
20:24 - 24 Юли 2022
1784
Пожарът в Калояновско е овладян

Нов голям пожар в Пловдивско. Огънят избухна край Калояново и засегна землищата на четири села. Пламъците са обхванали стотици декари треви, земеделски площи и широколистна гора. 

Огнената стихия, която бушуваше близо денонощие, вече е овладяна. Има обаче места, на които тлее. Затова в района всички пожарникари, горски служители и доброволци ще останат на място. Има риск заради високите температури огънят да се разпали.

Пожарът тръгва от земеделски стопанин, запалил стърнище в нивата си между селата Сърнегор и Стрелци и за часове завзема над 600 декара гори, треви и храсти. Цяла нощ пожарникари, горски служители и доброволци са се борили с огнената стихия.

„Пожарът се развиваше много бързо по изсъхналата тревна растителност, която е в изобилие. От стърнището се прехвърля в блок, засян с овес, и оттам влиза в широколистна гора”, обясни директорът на РДПБЗН-Пловдив ком. Георги Мангараков.

В потушаването на огъня както снощи, така и днес, се включи хеликоптер, който на всеки три минути загребва вода от близкия язовир и я изсипва във вътрешността на пожара.

„Високите температури и рязката промяна на посоката на вятъра променяха обстановката непрекъснато. Теренът е труден - не може навсякъде да се достигне  до периметъра на пожара с техника”, каза зам.-директорът на РДПБЗН-Пловдив гл. инспектор Димитър Бришимов.

Огнената стихия стига опасно близо до вилните зони на две от селата и застрашава къщите, намиращи се в тях.

„Пожарът стигна на около 100-150 метра до вилната зона. Затова се наложи дори да се пали огън срещу огън. Вятърът въртеше и сменяше посоката постоянно. Дори имаше риск за живота на тези, които гасяха”, посочи секретарят на Община Калояново Павел Павлов.