Пожари обхванаха две от границите ни

Общество
13:14 - 12 Август 2024
794
Пожари обхванаха две от границите ни

Пожари бушуват на две от границите ни. В Северна Македония се разгоря големият пожар край град Пехчево в близост до границата с България. Към момента няма опасност огъня да навлезе у нас. Четвърта седмица продължава да гори пожара на българи-гръцката граница в планина Славянка.

Отново се разгоря големият пожар близо до македонския град Пехчево вчера след обяд. На този етап обаче, няма опасност огъня да навлезе у нас, тъй като пожарът е на 3 километра от границата ни. Превантивно са направени просеки и ивици, дори и пожарът да навлезе у нас от горското стопанство и пожарната уверяват, че заради ниската растителност пожарът може бързо да бъде овладян. Също така ситуацията няма да бъде оставяна без наблюдение и ще се реагира при нужда. В Република Северна Македония хеликоптер е гасил пожара вчера, очаква се това да се повтори и днес. Гъст облак дим обаче си виждаше вчера от Благоевград и селата в община Симитли, той стресна хората.

Колегите от ДГС-Симитли правят минерализовани ивици в целия район, защото в последния един месец два пъти се пали в този район. Растителността около 1 км е трева, така че като направим тези ивици, ще можем там да спираме огъня", заяви Калин Зашев - директор на Държавно горско стопанство-Благоевград.

В планина Славянка пожарът от Гърция навлезе на нова територия в България, но всички които работят на терен, вече са предвидили това и са направили просеки, така че за сега опасност няма. Притеснително обаче е, че заради другите големи пожари в Гърция в планина Славянка огънят не се гаси нито от хора на терен, нито по въздух от гръцка страна. Това означава, че и в следващите дни пожарът ще продължи да гори.