Пожарите в Амазония са под контрол , "Епъл" също обеща милиони

Според военния министър Фернандо Азеведо е Силва в Бразилия е имало години с много по-сериозни пожари

Актуални новини
10:42 - 27 Август 2019
2450
Пожарите в Амазония са под контрол, "Епъл" също обеща милиони

Пожарите в Амазония са под контрол след разполагането на 2500 военни в най-силно засегнатите райони, заяви бразилският министър на отбраната ген. Фернандо Азеведо е Силва, цитиран от Франс прес. Ситуацията бе малко преувеличена, заяви министърът пред журналисти след заседание с президента Жаир Болсонаро.

Според ген. Фернандо Азеведо е Силва в Бразилия е имало години с много по-сериозни пожари. "Ситуацията не е проста, но е под контрол", каза той. За потушаването на огъня се борят летателни апарати и десетки пожарникари. Бразилия прие предложението на Израел да изпрати свой самолет за борба с огнената стихия. Фернандо Азеведо е Силва разчита и на Чили и Еквадор, които обещаха да предоставят материална помощ и хора, които да се включат в потушаването на пожарите.

Генералният директор на американската корпорация "Епъл" Тим Кук изрази тревога във връзка с пожарите, бушуващи в горите на Амазония, и увери, че компанията ще отпусне средства за спасяването на джунглата, предаде ТАСС ."Смазващо е да виждаш как огънят обхваща и съсипва тропическите гори на Амазония, една от най-важните екосистеми в света - написа той в понеделник в Туитър. - "Епъл" ще дари средства за опазването на биологическото разнообразие там и възстановяване на незаменимите гори на Амазония в Латинска Америка."

На срещата на върха на Г-7 в Биариц, Франция, състояла се от 24 до 26 август, лидерите на страните от елитния клуб заявиха, че отпускат 20 милиона евро като помощи за ликвидиране на пожарите в Амазония. По данни на бразилския Институт за космически изследвания от януари до август тази година пожарите са унищожили над 1,8 милиона хектара от амазонските гори на територията на тази страна.