Пожарни коли станаха заложници на градска блокада

Огнеборците са принудени да пътуват по обходен маршрут в квартал "Витоша" заради затворена улица

Общество
08:47 - 06 Декември 2019
2182
Пожарни коли станаха заложници на градска блокада

Ежедневно задръстване в столичния квартал „Витоша”. Всеки ден в квартала става тапа заради изграждане на канализация по улица „Могилата”.

От години там има проблем с отводняването на улицата и сега е започнало изграждането на канализационен канал и отводнителни шахти. Това е довело до пускането на целия трафик през обходен маршрут, който е изключително тесен. От тази част на квартала това е единственият вход. За това се получават огромни тапи.

„Гледах през терасата как две пожарни не могат да влязат в тясната уличка заради множеството паркирани автомобили. Самата идея за обходен маршрут през такава тясна уличка е страшно грешна. Не може уличка с капацитет от 3 метра широчина да пропуска пожарни и да се разминават с други коли, при наличие на паркирани автомобили. Пожарните чакаха няколко минути, само за да влязат в уличката, а навътре е страшно. Пожарната трябва да измине километър, за да излезе до бул.”Симеоновско шосе” или да стигне в някои от околните квартали”, разказва пред Нова тв очевидец.

Според него трафикът между 8 и 10 часа сутринта, както и вечер, е изключително сериозен. Преминаването през улиците до главен булевард отнемало 20-30 минути.

„Голям проблем в квартал „Витоша”, но и на много други места, е това, че улиците се намират на частни терени, което пречи те да бъдат благоустроявани.  Първо трябва да се реши проблема със собствеността, а след това с благоустрояването. Аз вече предприех мерки да подам заявка за отчуждаване на главните артерии в кв.”Витоша”, така че движението да се отпуши по възможно най-бързия начин”, заяви кметът на район „Лозенец”.

Той обеща, че улица „Могилата” ще бъде пусната в движение до седмица.