Пожарникар на годината: Николай Денков награди Росен Борисов

Топ
12:07 - 09 Февруари 2024
1286
Пожарникар на годината: Николай Денков награди Росен Борисов

„Днес заслужено получавате признание за вашата неуморна ангажираност и смелост! Вашата мисия е да се отзовавате незабавно на най-тежките произшествия. Изминалата година отново ви изправи пред поредица предизвикателства не само в страната – помогнахте активно при наводнения, пожари, и бедствия.

Истинската награда за труда и всеотдайността е благодарността на хората, която получавате. Като министър на вътрешните работи се гордея, че имам колеги като вас. Вие всекидневно показвате висок дух и професионализъм. Неслучайно професията ви е призвание".

С тези думи министър Калин Стоянов се обърна към служителите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" и доброволците на 29-тата церемония „Пожарникар на годината".

На празника днес отдаваме признание на колегите, допринесли да изградим по-устойчиво общество. Изпращаме трудна година, в която успяхме да помогнем при бедствия в страната и в съседни страни, но тя ни даде възможност и за бъдещо развитие. Благодаря за усилията да изградим по-добър капацитет и способности. Признателни сме на всички, които неотклонно са до нас – кметове, доброволци, представители на местната власт, както и на семействата на колегите, тъй като без тях нямаше да сме толкова добри в професията, посочи в поздравителното си слово директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов.

„Горд съм, че има такива хора в България", заяви министър-председателят акад. Николай Денков, който връчи задочно наградата на комплексния победител Росен Борисов. „Искам да стисна ръката на човека, който показва, че смелостта и добротата съществуват навсякъде в България и когато имаме нужда от тях, можем да разчитаме на хора като него", каза още премиерът акад. Денков.

Наградените:

Първи сред наградените са отличените в категория „Партньори" за конкретен и съществен принос за повишаване на пожарната безопасност и защитата на населението: д-р Красимир Джонев – кмет на Община Летница, област Ловеч; Евгени Янкулов – председател на Доброволно формирование „Велинград"; доброволно формирование „Свиленград". Те получиха отличията от главен комисар Александър Джартов – директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението". Той подчерта, че „през изминалата година партньорите помогнаха в борбата с бедствията и пожарите, развиваха и доброволните формирования в страната и главната дирекция е признателна за неуморните усилия и отделеното време.

Отличени бяха четирима участници в детския конкурс за есе на тема „Моите представи за доброволците, помагащи при бедствия и пожари", организиран от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" и „Национална асоциация на доброволците в Република България". Отличията на Цвета Дудрекова от Велико Търново; Есин Шакирова от Разград; Кристина Стоичкова от Ихтиман и Асен Банков от София връчи д-р Ясен Цветков – председател на „Национална асоциация на доброволците в Република България".

Награди за служители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението":

в раздел „Контролна дейност": старши инспектор Ангел Колев – началник на група „Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност" в районната служба в Кърджали получи наградата си от заместник главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев. През 2023 г. старши инспектор Колев е извършил 391 контролни проверки на обекти и строежи, 172 тематични проверки, както и 183 проверки за контрол на предписанията. Оценил е 65 инвестиционни проекта за съответствие с правилата и нормите за пожарна безопасност. Участвал е в 13 държавни приемателни комисии за разрешаване ползването на строежи, връчил е 16 акта за установяване на административни нарушения, както и 118 пожарни разпореждания.