Пожарникари се бориха с пламъците цяла нощ в Струмяни

110 души са евакуирани

Общество
07:47 - 31 Юли 2024
1009
Пожарникари се бориха с пламъците цяла нощ в Струмяни

Десетки пожарникари останаха дежурни през нощта в Югозападна България. Във вторник огънят пламна в община Струмяни, беше обявено бедствено положение. Хората от две села - Цапарево и Кърпелево бяха евакуирани.

Заради огнената стихия близо 6000 декара държавна горска територия и 3000 декара земеделски земи изгоряха в района на село Микрево. 110 души от две населени места се наложи да напуснат домовете си. На терен бяха над 23 противопожарни автомобила, подпомагани от служители на Държавното горско стопанство, на Столичната аварийна служба и доброволци. Военни бяха ситуирани в района на село Кърпелево.

За да се включат в битката с пламъците, в Благоевградско бяха пренасочени двата френски самолета, които помагаха за гасенето на пожара на границата ни с Гърция. От авиобаза "Крумово" също изпращат два самолета "Кугар", за да помогнат за овладяването на стихията. 

"В момента сме разпределели хората по трите фронта на пожара. Огънят гори като подкова. По пътя между Микрево и Каменица пламъците са изгасени. В посока Сапарево има пожарни автомобили и жива сила, които се борят на терен с огъня. Във вторник се опитвахме да не позволим на пламъците да прескочат просеките, но днес е възможно да започнем гасенето. Пожарът беше само върхов и трудно се достигаше с кола. Но пламъците се разпространиха с много голяма скорост", заяви в ефира на "Здравей, България" началникът на горското стопанство в Струмяни Росен Янев. 

По думите на Ваня Каменова, зам.-директорът на Югозападното предприятие, няма необходимост от допълнителна евакуация. "Във вторник беше направено всичко възможно. Около двете села Сапарево и Кърпелево има направени просеки. Ако ситуацията се запази каквато е в момента и няма вятър - няма опасност за къщите на хората, които бяха принудени да напуснат домовете си", подчерта тя. 

Кметът на Струмяни Емил Илиев заяви, че за евакуираните хора са били осигурени два хотела и базата на футболния клуб в село Микрево. "Част от тях останаха при роднини. Нямаме хора, които са без дом за нощуване. Голямото ни притеснение беше социалният дом за хора с психични разстройства на територията на село Каменица. Те не са евакуирани. Останаха в социалните центрове, така че за момента всичко е под контрол", категоричен е той. 

"Постоянно сме в комуникация с инстиитуциите, които следят за чистотата на въздуха. Няма данни, които да са притеснителни", заяви областният управител на Благоевград Георги Динев.