Пожизнена премия за всичките ни олимпийски медалисти , прекратили състезателна дейност

Депутатите приеха и на второ четене Закона за физическото възпитание и спорта

Новини
16:59 - 23 Септември 2020
1331
Пожизнена премия за всичките ни олимпийски медалисти, прекратили състезателна дейност

Депутатите приеха на първо четене Закона за физическото възпитание и спорта.

В старата нормативна уредба до 2008 г. златните олимпийски медалисти, прекратили активната си състезателна дейност, са придобили правото на месечна премия съгласно чл. 59б от отменения Закон за физическото възпитание и спорта. Носителите на сребърни или бронзови олимпийски медали са имали същото право съгласно чл. 34а от Устройствения правилник на Държавно предприятие "Български спортен тотализатор".

С изменение на Закона за физическото възпитание и спорта от 2008 г. правото на пожизнена месечна премия, отпускана по реда на закона, се разпростира върху всички олимпийски медалисти, прекратили активна състезателна дейност.

След сега действащите разпоредби премиите не се отнасят за децата на починалите олимпийски медалисти - носители на сребърен и бронзов медал, които са получавали премия след прекратяване на активната си състезателна дейност. С предложеното допълнение се създава правна възможност на посочените деца, еквивалентна на тази на децата на починалите носители на златен олимпийски медал, получавали премия за същия период по чл. 596 от отменения Закон за физическото възпитание и спорта, регламентирана в действащия закон.

Тъй като нямаше внесени предложения, депутатите приеха закона и на второ четене.