Позлатяват Народния театър

Издигат сцена и трибуна с 1000 места

Култура
15:05 - 27 Август 2021
3680
Позлатяват Народния театър

Започна външната реставрация на Народния театър „Иван Вазов“ и по-точно - на фронтона на театърa, възстановяват се фигурите в тимпана и позлатените елементи.

Ремонтните дейности по фасадата се планира да продължат до 30 септември 2021 г., съобщават от трупата, като се работи ежедневно.

Народният театър „Иван Вазов“ е една от най-големите забележителности в София. Културната институция е най-старият и може би най-авторитетният театър в страната. Тя носи името на патриарха на българската литература Иван Вазов.

Постройката впечатлява с оригиналните си архитектурни решения. Театърът е построен в необароков стил през 1907 година. Той се строи в продължение на осем години. Дизайнът на сградата е дело на виенските архитекти Херман Хелмер и Фердинанд Фелнер. Творците са по-известни с прозвището Оперните архитекти, защото са изградили над 50 театъра в различни европейски градове.

На 12 август правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата за 2021 г. Средства в размер на 700 000 лева са за капиталови разходи на Народния театър "Иван Вазов", необходими за закупуването на техника за художествено осветление и звук. В последните пет години на сцената на Народния театър поставят и режисьори от световна величина - Галин Стоев и Иван Пантелеев, които се завърнаха съответно от Франция и Германия след дълго отсъствие от българската театрална сцена, за да работят с първата ни трупа.

Предстои премиера на световноизвестния американски режисьор визионер Робърт Уилсън, който прави „Бурята“ от Шекспир, както и режисьорски гостувания на Йерней Лоренци, Валерий Фокин, Ерик-Еманюел Шмит, разменни гостувания с Александринския театър и гостуване в Олимпийския театър в Санкт Петербург, размяна на режисьори, творчески екипи и престижни международния участия.

Специално за инициативата Театър пред театъра през септември в пространството пред централния вход ще бъдат издигнати сцена и трибуна с почти 1000 места.