Позната картинка: Сгрешени протоколи, нерви и опашки пред РИК-овете

Изнервени шефове на секционни комисии заплашват да зарежат чувалите и да си тръгнат

Топ
08:09 - 05 Април 2021
3538
Позната картинка: Сгрешени протоколи, нерви и опашки пред РИК-овете

За сгрешени протоколи и огромни опашки пред РИК-овете в цялата страна пускат сигнали изнервени шефове на секционни избирателни комисии. Някои дори заплашват да зарежат чувалите и да си тръгнат. Опашките са огромни. "Уморени сме, гладни сме, жадни сме", обясняват чакащите. 

За Над 92% сгрешени протоколи съобщиха членове на секционни избирателни комисии, които излизат от зала "Арена Армеец". Там се обработват протоколите от 23-и и 25- РИК в столицата.

Според някои членове хаосът отпреди години не се повтаря откъм организация, съобщава се за за колабирали, на които им е прилошало и се наложило намесата на медицински лица.

Проблеми с приемането и обработването има в Стара Загора, Пловдив, Търново, Варна. Близо три четвърти от 504-те секционни комисии в Стара Загора изкараха безсънна нощ в чакане на ред пред Регионалната библиотека „Захарий Княжески“, където се приемат изборните книжа на РИК-Стара Загора. 

Към 6 часа са приети 141 изборни протокола от общо 504 секционни комисии. Изключително бавно се обработват и приемат изборните протоколи в Стара Загора, заради масови грешки при попълването, обясни председателят на РИК- Стара Загора Теодора Крумова.

"Масовите грешки са точно в обратната номерация в точките и подточките в протокола и при изчисляване на самите преференции. Многото числа затрудниха хората. В един момент хората се бъркат от обема информация, който въвеждат", каза председателят на РИК. 

Заради студеното време военните палатки, които трябваше да приемат изчакващите секционни комисии остана празен, повечето предпочитат да стоят във автомобилите и автобусите, които аса им осигурени, разказа Кремена Георгиева - член на секционна комисия от Раднево.

"Имаме още много да си почакаме! Номерът ни е 443, а сме тук от снощи от 1:30 часа. Първо чакахме отвън, под моста, но няма как да се стои в този студ и се прибрахме в автобусите", каза тя.

Десетки СИК във Велико Търново чакат да предадат изборните си книжа. Десетки секционни избирателни комисии чакат в автобуси на паркинга пред областната управа във Велико Търново, за да предадат изборните си книжа.

В сградата чакат още 60 секции. Членове на избирателни комисии коментираха затрудненията и напрежението. 

"Направихме бунт в община Горна Оряховица. 6 часа стояхме пред община Горна Оряховица в този автобус, при Covid обстановка! 7 секции по трима човека - 21 човека вътре!"

"Чакаме! От 11 ч. сме приключили, а в момента е 7:20! Просто сме отчаяни от ситуацията". 

"Пред районната - два часа. Чакаме на паркинга! С неуважение се отнасят към нас! Стоим на студено!" 
"Горе-долу вече сме в кондиция, новият работен ден започна, така че с нови сили - смело напред".