ПОЗОР: Шедьовър на Колю Фичето стана сметище (СНИМКИ)

Култура
11:38 - 20 Януари 2022
2924
ПОЗОР: Шедьовър на Колю Фичето стана сметище (СНИМКИ)

Уникален храм в идеалния център на Велико Търново се превърна в сметище. Става въпрос за църквата „Св. Спас”, чийто строеж е започнат от майстор Колю Фичето през далечната 1859 г. и завършен от него през 1862 г.

За съжаление храмът просъществува само 50 години и е съборен от голямото земетресение през 1913 г. Оттогава досега уникалната постройка не функционира, a към този момент е собственост на Българската православна църква. Все пак са запазени голяма част от стените и обектът привлича вниманието на туристите, съобщи в. „Борба”.

Преди няколко години популярната група „ТърновоРънс“ организира почистване. Тогава близо 70 души се събраха, а изнесеното количество боклук беше впечатляващо.

Освен това беше почистена и растителността в района, така че църквата да придобие доста приятен за туристите вид. Днес обаче ситуацията се повтаря, а недобросъвестните граждани не са си взели поука.

На място могат да се видят цели каси с бира, опаковки от минерална вода, всякакви кенчета, фасове, найлонови торбички и остатъци от мебели. Всъщност, някой си е позволил да надраска и един от запазените входове на църквата…

Църквата е трикорабна базилика, като под нея има гробница с вход откъм южното лице. Зидана е с ломен камък, отвън е била измазана с оранжево-червена варова мазилка, а камъните са фугирани с варов разтвор. Източното и западното лице са опасани от главния дъгов корниз, който представлява двойна фичевска кобилица. Интересни са още каменните полуколонки, вградени на четирите фасади.

Много по-късно на северната и южната фасада били вградени няколко мраморни надгробни плочи с гръцки надписи, взети от гробищата на старата църква, намираща се на същото място. Едната от плочите е поставена от д-р Никола Пиколо, взета от гробовете на родителите му. Днес на една от тях е изписано: „Превод: Тук почина Юри със счупена глава”.

Голямото земетресение през 1913 г. не прощава на още два храма, които са дело на Колю Фичето.

Става въпрос за църквата „Св. Марина”, която рухва 30 години след огромния трус, и Катедралната църква „Рождество Богородично”. „Св. Марина” е възстановена през 40-те години, а Катедралата получава нов живот в периода от 1924 до 1934 г., когато тече нейната реконструкция.

Другите три църкви на прочутия майстор – „Св. св. Константин и Елена”, „Св. св. Кирил и Методий” и „Св. Никола”, са пощадени от природната стихия, а днес последните две са действащи храмове.

За съжаление, църквата „Св. Спас” няма същата съдба. Тя е единствената, която все още е потънала в руини и едва ли скоро ще бъде възстановена.

Оказа се, че имало проект за ремонт на сградата още от 20-те години на миналия век. Той бил случайно открит в дирекция „Териториално и селищно устройство” на Община Велико Търново. Вероятно не е реализиран заради липса на достатъчно средства.