ПП атакува Гешев: Пазителят на модела "Борисов" остана на поста си

И малката надежда за катарзис сред членовете на ВСС угасна, заяви депутатът Милен Матеев

Новини
13:46 - 08 Юли 2022
1714
ПП атакува Гешев: Пазителят на модела "Борисов" остана на поста си

Парламентарната група на "Продължаваме промяната" атакува главния прокурор Иван Гешев в декларация от трибуната на парламента. Тя бе изчетена от депутата Милен Матеев.

"Вчера ВСС отказа да отстрани Гешев от поста. Не беше неочаквано, но дори малката надежда за катарзис в членовете на съвета угасна. Ние от ПП смятаме, че главният прокурор не отговаря на високите морални изисквания за заемане на длъжността", смятат от ПП. От там припомниха аргументите за отстраняване на главния прокурор от поста: "Притеснително е неглижирането от страна на членовете на ВСС", каза Матеев. Той даде за пример "само две храбри жени - Атанаска Дишева и Олга Каролска, за разлика от останалите членове на Съвета, които роболепно поставили в краката на Гешев правния си авторитет".

"Продължаваме промяната" подкрепя аргументите на правосъдния министър Надежда Йорданова в искането й за предсрочно отстраняване на Иван Гешев, а именно "груби нарушения, уронване престижа на съдебната система и системно нарушаване на правомощията".

Разследванията "Осемте джуджета", случаят "Гебрев" бяха дадени като примери за затворените очи на прокуратурата, както и полицейското насилие по време на протестите, огласяването на данни със СРС срещу политически неудобни лица, употребата на прокуратурата като бухалка, заканите, привикването на политици, присъдите в медиите. "Това няма място в свободно общество, камо ли да са част от инструментариума на прокуратурата", посочи Милен Матеев.

"Пазителят на модела Борисов остана на поста си, ние от ПП също оставаме непреклонни Гешев да бъде отстранен. Прокуратурата трябва да разследва престъпниците, злоупотребите с обществени средства. Ще отстояваме независимата си позиция за морала на прокуратурата. Вярваме, че реформаторското мнозинство в следващ парламент ще се върне по-силно, разчитаме на всички български граждани да се преборят срещу корупцията чрез гласовете си", заключиха от ПП.