ПП-ДБ предлага да се премахне фигурата на главния прокурор

Това стана ясно след разговор между правосъдния министър и ДПС

Политика
13:46 - 09 Юни 2023
2552
ПП-ДБ предлага да се премахне фигурата на главния прокурор

От „Продължаваме Промяната - Демократична България” предлагат изцяло да се премахне фигурата на главния прокурор. Това стана ясно след разговор между правосъдния министър Атанас Славов и ДПС в парламента.

Депутатът от Движението Делян Пеевски коментира предложението и посочи, че ще се търси консенсус по въпроса.

Обръщението на главния прокурор и процедурата по отстраняването на Иван Гешев получиха отзвук в кулоарите на парламента. Дебатът във ВСС ще продължи и в понеделник.

„В правомощията на ВСС е да реши какви решения, как и по какви правила ще ги взима. Не упражняваме вмешателство спрямо този независим орган”, каза Рая Назарят от ГЕРБ-СДС.

Отношение взеха и от ПП ДБ.

„Това, което наблюдавахме вчера, имаше много малко общо с правото. За първи път в българската история ще имаме подобно обръщение от главния прокурор. Той персонализира в себе си крайната отговорност за законосъобразните действия на всички прокурори в България. Очаквам в своето обръщение Гешев да изпълни именно тази функция”, заяви Надежда Йорданова.

Според „Възраждане” „статуквото, което иска да премахне Гешев, се разцепило на две.

„Тъжното е, че във ВСС има хора които са копчета. Като натиснеш копчето работят или спират. Изключително унизително е, когато законите се променят заради определени хора”, каза Костадин Костадинов.

Случващото се във ВСС получи кратко определение от ДПС. „Лакърдии”, коментира Делян Пеевски.

От ИТН смятат, че ставаме свидетели на война в съдебната система. „Битка на влияние в съдебната власт. Това е морален казус към който да се присъедини и да даде  оставката. Ние не можем да си месим в тази война”, твърди Тошко Йорданов.

БСП също дадоха определение за случилото се във ВСС вчера.

„Прецедент. Не е имало такова заседание. За съдържанието на разговора предпочитам да замълча”, поясни Корнелия Нинова.

Очаквайте подробности.