ПП-ДБ за бюджета на НЗОК: Разчитахме, че ще има мнозинство от разумни хора

Имаше и неща, които можеха да бъдат по-добре, каза д-р Симидчиев

Актуални новини
15:34 - 18 Декември 2023
2155
ПП-ДБ за бюджета на НЗОК: Разчитахме, че ще има мнозинство от разумни хора

Не напълно удовлетворени от приетия бюджет на здравната каса догодина останаха "Продължаваме промяната" - "Демократична България", след като двете им предложения, неодобрени от ГЕРБ, не минаха.

Две основни критики имаха от партията на Бойко Борисов - мораториума за сключване на договори за нови дейности и клинични пътеки догодина и за провеждането на централизиран търг за обществените поръчки за онколекарства. Доц. Васил Пандов от ПП предложи компромисни варианти, но управленските им партньори не ги приеха.


"Имаше и неща, които можеха да бъдат по-добре. Това са неща, които доц. Пандов беше предложил и разчитахме, че ще имаме мнозинство от разумно мислещи хора, които да подкрепят. Те не се получиха", посочи Александър Симидчиев от ДБ.

"За извънболничната специализирана и извънболничната първична помощ има над 20% увеличение. Болничната помощ има достатъчно увеличение, за да може да осъществи политиката за задържане на кадрите и регионалната политика, т.е тези, които са на отдалечени места също да може да се реализират финансово", посочи Симидчиев.