ПП плаши с ударен внос на ток

Ремонтът на ПАВЕЦ "Чаира" щял да глътне 2 милиарда, твърди Радослав Рибарски

Политика
09:32 - 27 Декември 2022
8594
ПП плаши с ударен внос на ток

Налице е опасност България да се превърне във вносител на ток. Мрачната прогноза отправи в коледен коментар пред "Нюз.бг" депутатът от "Промяната" и член на енергийната комисия в НС Радослав Рибарски. 

За пример той посочи, че служебният кабинет не обръща внимание на състоянието на енергийните обекти и посочи авариите в АЕЦ "Козлодуй" и твърдението на енергийния министър, че "ремонтът на ремонта" на ПАВЕЦ Чаира ще струва около 2 милиарда лева. Тези големи мощности не могат да бъдат заменени с нищо друго, поясни народният представител. Именно затова в момента ние сме вносители на електроенергия от Гърция, каза Рибарски.

Иначе той смята, че Планът за възстановяване и устойчивост в частта Енергетика няма нужда от промяна. Тезата на Рибарски идва на фона на настояването на енергийното острие на ГЕРБ Делян Добрев не просто да се преформатира тази глава, а дори да се свика заседание на КСНС по темата.

По думите на Рибарски ЕК е дала категорично становище за енергийните мерки в Планът за възстановяване и устойчивост (ПВУ), а именно, че планът е добър.

Единствената възможност за балансиране на системата предвид големия брой ВЕИ, които предстоят да се присъединят в енергийната система, са батериите, това беше ясно заявено, подчерта той. Що се отнася до въглищните централи ЕК не очаква от нас да бъдат извеждани от експлоатация тези мощности, а вариантът да бъдат намалени въглеродните емисии зависи само от нас, каза Рибарски.

Дебатът според него трябва да е в посока за намаляване на емисиите и да се погледне темата в регионален контекст. Всички съседни държави разчитат на износа на български ток за подсигуряване на техните енергийни системи, поясни Рибарски. След няколко неуспешни опита за ПВУ, този, подаден от кабинета Петков, както припомни той, е одобрен от Брюксел. Трябва да се върви в посоката, по която имаме зелена светлина, изтъкна Радослав Рибарски.

Според него темата за ПВУ и енергетиката се политизира. Заиграват се със страховете на хората, заети в този сектор, убеден е народният представител. Тези мощности подсигуряват 50% от енергията на страната, всички си даваме сметка, че те ще служат на енергийната ни система и не само на нас, но и на Гърция и Румъния, подчерта Рибарски.